Cyst sakit kat bawah perut

Salam nak tanye, sy mengandung 14w ada cyst, normal ke kalau sakit kat bawah perut?.. Sbb sy tnye kakak sy dulu dia xskit pun ada cyst.

6 Balas

saya pun ada cyst masa mengandung, dari first trimister lagi dah ada. besar dia lebih kurang 1 cm masa tu then bila kandungan semakin besar cyst tu pun membesar jadi 4 cm. saya ada rujuk pakar dan kkm, diorang tak bagi ubat hanya pantau sahaja. and alhamdulillah 20 weeks kandungan cyst tu dah hilang masa scan takda. masa 18weeks kandungan saya turun darah selama 2 hari dan sakit sangat rasa macam cramp period yang tak boleh duduk diam, saya terus pegi hospital, hospital bagi ubat hormon(kuatkan rahim) sahaja lepas tu dah tak turun darah sampai sekarang. cyst semasa mengandung boleh hilang dalam kandungan 19weeks sampai 20 weeks ke atas. kalau cyst tak hilang sekarang, jangan risau nanti masa baby keluar cyst tu akan keluar sekali. apa pun refer pakar kkm okay.

sy ada cyst juga skrg, tggu next app tgok makin kecil ke besar. setakat ni alhamdulillah takde rasa sakit apa2.. tp doc pesan, kalau rasa sakit segera ke hospital. katanya, sakit cyst ni beza dgn senggugut, punya sakit sampai nak luruskan badan pun xdapat, kena baring membongkok utk kurangkan sakit, apatah lg jalan, mmg xdapat katanya. semoga dipermudahkan urusan sis ye 🫶🏻

Sama mcm sy, sy sakit belah kanan sbb cyst tu ada di ovary kanan..tp dr akn pantau next checkup, biasa nya klo baby da besar cyst tu akn hilang sendiri

1y ago

same ngan sy..kt belah kanan..klu batuk or bersin time kite telentang,sakit gile3 kat tmpat cyst tu

Sis dah check? Ada org yg ada cyst time pregnant cyst makin mengecut. Ada org cyst makin membesar juga. Minta dijauhkan

isteri saya pun cyst ketika hamil. Cyst makin membesar dan terpaksa dibuang kerana cyst berpintal

Kalau sakit kena cepat jumpa dr pakar ya dear. Moga dipermudahkan urusan