TVS SCAN WAJIB ATAU TAK

Salam nak tanya, tvs scan ni wajib ke untuk ibu hamil? Saya malu la kalau nak kena buat tvs scan nanti. Ada alternative lain ke? Saya baru berkahwin 4bulan lepas dan sekarang ni 1st pregnancy 😰

5 Balas

Tvs utk kes kes tertentu je rasanya. Saya buat tvs scan tp sbb ada spotting dr x nmpak scan ikut atas sedangkan ikut tarikh period kandungan dh 7 mggu. Bila buat tvs baru nmpak. Baby kecik lg size 6 mggu, sbbtu x nmpak ikut atas. Masa 9 mggu sy check balik klinik dh nmpak dh scan ikut perut..jd kalau baby dh cukup besar utk nmpak dr scan perut..tvs x perlu 😄

tvs scan tak wjib, kalau saya kena hri tu sebab scan dri perut tak nmpk n doc sggstkan scan bwh bru la nmpak, n msa first prgnancy sya gugur, mmg berkali gak kena tvs sbb dia lebih detail, tapi okey je, kena relex je sis, 😅

kalau kena scan tvs buat tak tahu je ... sy gugur dlu pon berapa kali kena scan kat bawah . mula2 memang malu tp lama2 dh x kisah sebab pakai mask 🤣

2y ago

klu lpas tvs tu mmg kluar darah ke.. sbb masa doktor scn tvs kluar darah ,sy ad tye doktr,doktr pun xtahu sbb apa😁

tvs x perlu kalau xde mslh. scan ultrasound biasa je.

xpon. scan ats prt biasa je pon xpe