Bersalin normal

Salam hi nak tanya. Sespe yg penah ad pengalaman bersalin normal. Induce tu bila nurse akn bg pd kte ye before contraction or after ye? N ptut amek ubat tahan sakit before induce or lepas induce ye?

3 Balas

Induce untuk percepatkan bukaan, kalau ada tanda atau pecah ketuban, tapi bukaan macam slow baru doktor induce. Ubat tahan sakit nurse bagi kalau kita minta, nanti dia tanya. Saya masa contraction 4-5cm lebih kurang nurse datang tanya nak ubat ke tak. Ni berdasarkan pengalaman saya Contraction normal paling lama 12 jam untuk anak pertama. Tapi saya 4 jam juga, sebab induce 2 kali, kali ke 2 baru rasa sakit contraction.

11mo ago

Saya ambil, sebab tak tahan sakit. Induce sakit dia macam lain sikit, orang kata contraction macam segugut. Tapi sebab saya tak pernah segugut, memang tak boleh tahan langsung.

Pengalaman saya induce drip masa bukaan 6cm sebab saya takde rasa sakit dan gynae nak percepatkan bukaan. Ubat tahan sakit akan diberi bila awak dah mula rasa sakit contraction. Macam saya contraction 6cm tak rasa sakit jadi tak ambil lagi gas waktu ni. Once dah induce baru saya rasa sakit dan minta gas.

selalunya depends on bukaan brp besar. ubat & belon sblm contraction. induce drip dkt LR sahaja. ubt tahan sakit hanya dpt bila induce drip sahaja. so klu induce ubat / belon, xde ubat tahan sakit.

11mo ago

ubat tahan sakit tu ada effect bgi sy.. lps dpt tu sy terus tido lena x rasa contraction pn.. tau² doc dtg kejut sruh push sbb dh 10cm.. klau dia x dtg kejut rasanya sy masih tido lagi..