PENGALAMAN INDUCE.

HI mummies sy nk tanya , kalau masa induce tu ape yang sakit ye ? Sakit masa masukkan ubat induce atau sakit layan contraction time induce tu ?! #ingintahu #firstbaby

6 Balas

pglaman sy: msk kan ubat n seluk depend pada cara doktr 🤗 Sy induce ubat 2kali-contraction 1-3cm awal² dh lyn sakit yg tramat. tolak Lr masuk ubt drip n epidural ,1cm je buka .Tgu selama 10 jam .air ketuban dr pecahkan .CTg baby n contraction sy cantik je selama 10jam ada 1 kali CTG baby drop sikit then ok tu dr truskan lagi tgu bukaan .slama 10jam de la 7 6 kli cek bukaan ..plg tk suka sblm cek bukaan dia sdut air kencing tu 😥. Dr tu kesian kat sy dia kta lama mnunggu sy suggest ceazer,sy pun mmg dh redha n penat mnunggu n cek in berhari kat wad .Jd sy pn stuju. depend pada org induce ni ada je jalan .kalau tak jalan gak mmg ceazer . kenangan ngeri dan terindah di Hosp Tunku Azizah KL lahir anak 30/8/23🥰

Masuk ubat tu x sakit.... Yg sakit contraction... Datang contraction 30 dtg.... 15 minit dtg... 10 minit dtg... 5 minit dtg.... setiap pagi akan kena seluk... Ptg pulak akan seluk untuk check pembukaan Berapa cm.... Jika dah msuk 4-5 cm akan tolak ke labour room... Mcm cnth nurse setiap 4 or 5 jam akan check jantung baby ... Dan buat ctg scan jikaa xok akan czer ...

induce xsakit..contraction sja yg sakit..sy anak 1st dulu doktor masuk baloon..klu baloon dh jatuh dgn pembukaan dh 3or4cm blh msuk labour room..klu baloon jatuh pembukaan msih belum..bru msukan ubat😁haha..tu jk pengalaman sy masa anak 1st dulu..skrg nie planing nak ada baby no.2

Macam sy masa masukkn ubat tu xsakit.. selepas masukkn ubat.. contraction dah mula mkin lama mkin sakit masa ank 1st dlu..tp lain org lain pgalaman kan.. ade yg xsakit masa dah masuk ubat.. 🙂

esok dh kena serah diri sy ni...tkt pulak dgr ...39w6d....inggt baby je lh..mtk dipermudahkan🥰

no.2 tp depends. ada yg rasa awal, ada yg rasa lewat.