Suntikan bcg

Salam nak tanya , esok anak sy cukup sebulan .. 1 2 hari die meragam susah nak tido .. dah cek semua . Kembung tak, pampers dah tukar , susu pun dah bagi.. then baru perasan ada bengkak di lengannya . Kesan suntikan bcg . Baru nak keluar putih .. adakah tu salah satu sebab dia meragam. Ada yang sama tak ?#firstmom #pleasehelp

8 Balas

Anak saya baru smlm colour putih kat suntikan bcg tu pecah. Sblum tu mmg perasan bekas suntikan tu bengkak. N then try search. Alhamdulillah it's normal ke puan. Before jd parut.. In shaa allah no worries k. Yg jd x normal bila lepas suntik je trus bengkak. Kalau lepas 4 hingga 6 minggu baru start membengkak, tu normal..

yang colour putih tu memang akan jadi. jangan picit & jangan letak apa-apa ubat/minyak. nanti dia hilang sendiri & insyaAllah akan jadi parut. dan dia takda kaitan dengan ragam baby 😊

Bcg tu sblm jd parut mmg mcm tu sis tp rasanya xda kaitan sgt dgn baby meragam.. bayi ni berubahΒ² sbb nk kalih bulan pun ya jgk..

Klu kluar putih2 tu jgn picit ye biarkn je jgn sapu ape kt tpt bcg tu...baby sye pun mcmtu jg...genap 2bln bru okay sikit....

kdng budak ni ada juga jenis meragam sbb nk beralih bln.. bcg x beri kesan apa pun pada ragamnya..

rasanya x kot mommy. baby sy mcm xsakit pon lengan dia walaupon nanah bcg dia tiba2 pecah.

rasa takde kaitan dgn bekas bcg tu. bcg tu memg mcm tu, 4bulan baru jd elok parut dia

Normal sis. Pstikan lap kering lps mndi