pengalaman

Salam mummy smua. Sy nk tnya bdasarkan pglaman mummy2 yg penah pregnant anak first . Kbiasaannyaa lahir bby first overdue atau mcm biasa.. pastu mmg anak first doktr akan gunting ke.. #mummytobeoverrisau

17 Balas

saya baru bersalin 17/7/20. anak first. Pengalaman saya. Kalau baby awak senang keluar rasenye doct or nurse takkan potong. melainkan bby susah nak keluar. Macam saya mula2 doct tk potong pon, tapi lps saya tkleh nak teran, and lama sgt bby dkt bawah nurse terpaksa potong sikit, and tolak perut utk tolong saya keluar kan baby. sbb baby dah lemas masa tu. Tips saya awak tenang, belajar curi nafas, jangan angkat punggung kalau tanak koyak besar. Nanti kena jahit banyak. macam saya. huhuhuh. Time tak sakit jangan teran. relax dulu. Nanti kalau rase sakit baru teran.. pengalaman masing2 berbeza. Huhuhuh. moga Allah mudahkan awak bersalin. Allahumma amin yaa mujeb

4y ago

*anak first biase awal seminggu atau 2 minggu awal. mcm saya seminggu awal.

Sy bersalin sehari sblm due date. Memula ingat akan overdue sbb xda tanda lagi, blh lagi bergerak aktif masa kerja. Alhamdulillah kat LR pun teran dlm 15 minit ja, xda gunting cuma byk jahit. Baby 3.24kg. Cuma dok menahan sakit mlmnya tu smpi xda tidur, even before msuk LR x sempat breakfast sbb sakit sgt. Nasib masih ada tenaga nk meneran 😂Masa kat wad ada ja jmpa ibu2 baby 1st yg overdue smpi terpaksa masukkan belon😣. Mmg x boleh expect bila dia nak kluar. Kita doa je byk2 minta urusan bersalin dipermudahkan, cepat atau lambat. ☺️

utk due date, bergantung sebenarnya. ada baby dia blm mahu keluar walaupun sudah 40w. tp doktor akan beri seminggu lagi. bergantung. sbb lain org lain tanda2 bersalin. ada yg keluar before due date. apa pun, sis dgr nasihat doktor masa dlm labor room nty. dia suruh teran, terannnnnn lama lama. jgn panik jgn pkir byk. fokus dkt doktor bagi bab gunting2, kalau sis pandai teknik meneran, doktor tak akan gunting. dktor akan monitor cara sis meneran, kemampuan nafas sis, dan jantung baby. tu yg gunting standby dkt tgn doktor.

Alhamdulillah, saya bersalin anak 1st on 37 weeks.. Kakak saya pun sama.. Bersalin anak sulung on 37 weeks. Depend on orang sis, awal, on 40 weeks or overdue. Setiap orang berbeza. Macam saya, walaupun bersalin normal still kena gunting. Luka episiotomy

Sya kena gunting sb anak first bru nk ada jln.sya warded beberapa hari before due date..3 kali induced bru bby nk klua..msa bersalin tu xtau bila msa diguntingnya..mmg xrsa huhu ☺️

tk juga sis, pengalaman sy bersalin ank pertama. premature 34week berat 2.0kg. tk gunting dn tk de koyak, alhamdulillah allah permudahkan urusan bersalin ank pertama 😌😊

1st bby 37week1day... Mase tngah teran baby.. Nurse ckp "puan, sye nak gunting nih. Kpla bby dah nampk. Tpi tak kluar2".. (gunting).. Teran lagi skli terus keluar.. 🤣

4y ago

Samalah dgn saya.. dokter siap vacuum lg anak.. tapi tak boleh.. last² saya teran keluar sendiri 😂

Ada yang awal ada yg tepat due ada jugak overdue..tak boleh nak dijangka semua tu sis..mcm saya bersalin 37 mnggu dan tak kena gunting..saya bersalin tanpa jahitan.

4y ago

Teran kalau contraction datang...time contraction datang push sekuat tenaga..jngn push time contraction stop nt habis tenaga...

Depends sis... Ade yg overdue ade yg awal... Gunting tu tgok situation... Klau perlu gunting doc gunting.. Klau x, doc x kn gunting

sy bersalin ank pertama 39 minggu 2 hari.mcm kawan saya ngam2 40 minggu.setiap org x sama.tawakal je sis.