Acid Folic

Salam mummy semua. Saya nak tanya. Saya ada ambil acid folic brand appeton dari first pregnancy sampai 3 bulan lebih. Sekarang saya dah 4 bulan. Patut ke saya continue makan acid folic appeton tu lagi. Saya ada dapat zincofer dari KK tapi saya takboleh makan. Saya muntah sampai lembik. Nurse KK tukarkan ke Iberet pun saya takboleh makan juga. Saya akan muntah teruk sampai demam. So sekarang saya patut ke continue makan acid folid appeton lagi? Mohon kongsikan pengalaman ya. Saya dah nak masuk 18 minggu lebih sekarang. Tapi taktahu nak consume ubat apa lagi.

2 Balas

Try obimin (multivitamin), saya makan yang itu sahaja plus acid folic (sebab nak habiskan baki yang ada). Haritu check up doctor cakap acid folic first trimester je wajib ambil. Nanti next appointment kk, minta doktor obimin kalau ada. Mcm saya time makan ubat, saya minum dengan air jus oren tanpa sugar. Kurang sikit loya. Tak pun makan ubat betul2 sebelum nak tidur. Boleh juga makan omega, vitamin c n calcium. Sebab kandungan nak membesar dah tu

Acid folic appeton tu hanya 400mcg kn?? Ibu mengandung kena ambil 1000mcg