sakit perut sbb angin

as salam momy2..xpe ke klu kite skit prt..ltk myk yuyi dkt prt..sy xthn sgt prt nie kmbung & sebu smcm..

11 Balas

Haritu sy pernah kena sakit perut sebu angin. Yang buatkan sakit on off memang bisa. Sy takut nk letak minyak. So sy biarkan je and buat smpai angin keluar. Lepastu minum susu. Memang kalau perut masuk angin, bisa sakit dia tu Allahuakbar 😂 . Belum lg nt sakit contractions sbb tak tahu sakit dia mcm mana 😂

Kalau sis ada masalah angin, elakkan makanan yang boleh datangkan angin tu, macam roti, bendi, kobis dll.. Makanan yang ada gluten pn elakkan.. Pastu makan kerap sis. Elakkan juga makan pedas.. Minum air masak banyak. Jangan makan makanan yang dipanaskan semula.. Makan nasi baru..

5y ago

Makanan yang berasaskan pulut pn kalau boleh elakkan.. Kalau tak nanti merasa la pedihnya..

Sy pun kembung perut asal waktu malam, sapu minyak yuyi kat perut and blakang tulang, pakai stokin time tdr. Mlm nanti kerap la tu buang angin. Hahaha. Kesian encik suami. 😁😁

Waalaikumussalam .. saya pn mcm sis ,selalu kembung dan sebu ..mmg tk selesa sgt² .. Saya sapu minyak kt bahagian atas perut Dan blkng.. lps tu barulah rasa selesa sikit

Sy awal pregnant dlu rajin sebu n kmbung.. nk tdur xslesa... Sy slalu sapu mnyk kt betis pstu pkai stokin... Jga mkn jgk.. yg brangin sy elakkn...

sy sapu je tp bhgian ats perut bukan yg dkt bhgian rahim..pastu sapu skali kt tapak kaki + pkai stokin..

jgn guna minyak yuyi.. sebab ada kandungan kapur barus.. pernah tgok info psl ni kat fb..

Kalau perut jangan usik ye sis. Sapu dada dgn belakang boleh. Mintak suami urut belakang.

5y ago

Samaa

Doktor bgtau ats perut xboleh letak.

Boleh tapi jangan terlalu banyak