HB LOW , BANTU SY 🥺

Salam moms..sy skrg bru 21 weeks , first trimester around 8-10 weeks Hb sy ok je 12.2 .. masuk je 11 weeks ke ats & smpai skrg Hb sy low & susah btul nk naik,duk main 9.4 camtu je ,ada x petua utk naikkan HB?🥺 jambu batu blh katakan hari2 sy mkn ,mkn pemakanan yg blh naikkan Hb tp tetap jgk xnaik 😩 - First ubat yg sy dpt yg 4 serangkai tu - Zincofer xjln sbb sy muntah balik - Then skrg sy baru try iberet 2 minggu #firstmom #bantusharing

66 Balas

Sy masa awal pregnancy hb tinggi. 15.1 dan keatas. Kne bising dgn doc juga sbb tinggi sngat. Obimin kne skip 2hari sekali baru mkn. Prtengahan pregnancy dlm trimester 2 bacaan hb baru okey 11-12 mcm tuh je. Trimester 3 bacaan around 13 mcm tuh Doc pun tanye sy ada makan apape ke sbb hb cantik je sepanjang pregnancy. Sy pun tktau. Mngkin mmg rezeki sy. Cuma sy ada semput teruk, ent punya case mcm tuh je. Sy mkan ubat obimin sblm tidur, mkan amway yg Cal Mag tuh, kurma sebiji setiap hari, susu kambing hi goat, buah2 semua jenis sy makan. Apple hijau setiap hari sebiji sbb pregnant mmg suka sgt apple rasa segar je 😂 Ada org ckap makan kerang, bayam, delima. Mungkin awk boleh cuba.