KANDUNGAN 15 WEEKS

Salam moms ..kandungan sy bru je 15 weeks ,tp kepala ni sakit berdenyut mcm nk pecah 😩 nk tln sebarang ubat xberani,pastu asyik sesak nafas je bila masuk trimester kedua ni,ada simptom x kalau camni?badan sy lemah sgt ,alahan dr 1 trimester pn xhilang2 lg 🤧bkn ape risau camni sbb takut hb low je 🥺#ingintahu

11 Balas

saya waktu 1tri takde rasa badan penat ke apa,kalau bab makan tu adalah mual sikit2 cuma takde muntah2 morning sickness (kecuali lps makan ubat kk zincofer). tapi masuk je 2trimester around 2-3 weeks away tu tetiba jadi penat sangat,tak buat kerja pun penat,but keja lagi penat,mmg at tht time bedrest je lah,tu oun penat hahah,then after few weeks dah makin okay,fokus makan makan makan je lah sbb kerap lapar huhu

Sy pun mcm awak masa sy 13-15weeks haritu. Mmg kepala asyik sakit je. Siap berkoyok2 kepala saya 😂Saya telan panadol sbb doc ckp panadol selamat utk wnita hamil. And mmg sy pun kerap sesak nafas, plus sy mmg ada asma. Mkin menjadi2. Mungkin awk kena bljar cara utk control breathing. Nanti masa check up, bgtau nurse pasal awk sesak nafas. Nnt dia bawak jumpa doc. Masuk je 16weeks, pening tu dah hilang dah.

puan alahan mesti kurang makan kan? then air manis pun tak ambil, sy rasa puan hypo ni. kurang gula dlm badan. kdg tu punca sakit kepala sbb darah rendah. bahaya utk puan & baby nanti. utk sakit kepala tu boleh ambil paracetamol. & cuba minum milo/horlicks ke. yg bergula.

1y ago

jangan takut gdm semasa hamil. boleh hilang selepas bersalin dgn ikot nasihat nurse / doctor. awak kena risau kn condition baby dlm rahim awak. dia perlukan nutrisi dr pemakanan awak utk membesar.

kalau sy rasa sesak nafas ni mesti nak kena gastric. jadi cepat2 la kunyah kurma. kalau tak lega juga sy sapu minyak bidara kat telapak tangan. baru lega lepas keluar angin.. masuk second trimester ni banyak sakit kepala n sakit belakang. nak berdiri lama2 pun tak boleh dah.

Saya sampai pergi potong rambut kepala mcm nak pecah . Seminggu duk cari punca syak utama hb . Bila check up kk hb okay . Punca dia obimin . Saya tukar cara makan 3-4 pagi . Alhamdullillah okay sampai harini

saya pun pernah alamin mcm ni. kdg sebab darah rendah. kalau takut hb low. cuba makan 3 hiris jambu batu. insya allah. hb normal. kalau pening saya mana je paracetamol yg khas buat ibu pregnant. semoga membantu.

sy pun mcmni selalu pening kepala tiap minggu mesti pening kepala cek hb tgk2 low tapi sy xda mkn ubt pun tahan je x berani nk mkn walaupun boleh mkn pcm skrg dh ok x sakit kepala mgkin hb dh ok .

sakit kepala blh g klnik mintak paracetamol ibu peknen dh Ade dos doc bg.sesak nafas cube mnum air suam dgn kerap

1y ago

saya last week pening n mengigil n rasa berdebar2.. lepas je minum air manis sikit trus hilang.. tu namanya hypo jgk ke?

mcm juga sya sis Bru 11 minggu dah kena d wad sbb Sesak nafas...tapi Skrng dah baik 😉

sis kk bg ubat ape? sy dlu zincofer sakit kepala jgak.. lps da tuka obimin da ok

1y ago

Dya bg ubt 4 jnis tu je ,yg sis sbut dya2 sy xdpt lg 😊