Kandungan

Salam mommy² semua saya nak tanya sikit #seriusnanya hari ni saya 31minggu dan 4hari dari pagi rasa macam perut mengeras kejap kejap dalam 2-3 minit bila rehat kejap rasa ok je padahal bkn buat apa pun saya dok rumah je baby pun aktif sangat hari ni tapi perut mengeras kejap² tu normal ke tapi xde keluar apa² tanda macam keluar air ketuban atau lendir darah semua xde cuma kadang² perut mengeras je satu hari ni banyak kali plk tu mommy² boleh share pengalaman x sbb anak sulung xde rasa apa² langsung masa pregnant anak kedua ni je rasa macam²

2 Balas

Itu biasa, possibly braxton hicks atau false contaction. Kita punya uterus tgh nak practice untuk labour. Tapi, selagi mana sakit dia tak consistent, dan hanya rasa lebih kurang 30-60saat, okay lagi. Kalau mengeras dan rasa sakit setiap 5-10 minit kena jumpa doctor ya. Kalau tak selesa, cuba duduk dalam keadaan merangkak, all fours, dapat kurangkan pressure kat perut tu.

2y ago

allhamdulillah semalam je satu hari rasa mcm tu hri ni dh normal dan xrasa apa² by the way terima kasih

False contraction. Waktu2 mcmni mmg akn rasa. Dia mengeras tp xkerap, klu kita rehat dia ok semula. Cuma bila kerap keras + senggugut tu yg kena alert.