Takda selera makan

Salam mommy2. Ada tak pengalaman awal khamilan takda selera nak makan. Fikir makanan pon dah meloya. Apa yg perlu buat. Risaukan kandungan #6w5d

7 Balas

Saya pun dulu awal kehamilan takde selera makan. Makan je muntah, seksa gak time tu. Kalau tak makan kang lapar so saya faham sangat perasaan awak. Saya makan je apa yang sy rasa saya boleh telan, kalau loya saya makan kurma. At least kurma tu boleh bagi tenaga. Kadang makan nasi telur kicap je sebab buntu sangat nak makan apa. Asalkan makan, sebenarnya morning sickness ni petanda kandungan sihat dan kukuh. Jadi fikir positif je ye, walaupun kita menderita tapi baby sihat dalam perut 😊😊 folic acid jangan lupa makan

Saya pun sama. Hubs saya beli buah tapi saya takboleh telan langsung. Bila saya paksa, nanti saya muntah balik semua isi dalam perut. Seksa sangat. Saya kekadang masak sup ataupun saya minum jus buah. Baru lega sikit. Saya suggest awak beli biskut makan sikit sikit. Ataupun awak makan je makanan yang awak selera

Sama lh dgn sy awal kehamilan dulu,rsa nk tdo mkn mmg x ada slera....tp sy paksa diri juga untk mkn, sy byak mkn buah2 n kurma bila waktu siang, sbb nasi mmg x blh nk trima, kadang bau nasi pun dh buat sy mual...Tp bila mkn mlm suami paksa juga sy mkn nasi wlaupun 2-3 suap...

Alhamdulillah sy langsung takde morning sickness. Tp sy ada baca, if tak boleh nak makan at least minum susu. Susu mmg proven utk buat awk kenyang, n bg nutrients cukup utk baby. Susu ibu ye, bukan susu kotak yg biasa2 kita minum dulu2. Try laa..

Sama mcm saya awal pregnant dulu. Tak selera nak makan tp sy Cuba telan buah.. sy makan buah anggur je.. lpas Tu sy start minum jus mamariam, and slowly selera makan kembali🙂

Hehe normal awak. Rata2 mommies semua mengalaminya di awal trimester termasuk saya. Hehe

Mkn dlm kuantiti yg sikit tp berulang kli.. mkn pisang & kurma.. sblm mkn selawat☺️