Gerakkan babyyyy

Salam mommy. Sy nk msuk 20 week. Sblum ni selalu je rsa baby gerak. Tp kenapa eh 2, 3 hri ni saya kurang rsa. Plus sy mmng sibuk sikit skrng. Normal tk? Ad sesapa pernah exprnce bnda yg sma x mommy? #firstbaby

5 Balas

normal kalau awak kdg rasa gerakan baby kadang tak. ruang dlm rahim awak masih luas utk baby berpusing2. kalau ikot kan kita start kiraan kick baby masa 28w dan keatas. time tu kalau xckup 10x kiraan dlm masa 12jam yes boleh direct g hospital. kalau awak risau atau insting awak rasa tak kena pergi scan dkt klinik swasta. kalau kerajaan nnt buat awak kena mrh je.

sy pernah rasa mcm ni & Sonographer kata sbb baby tgh tukar posisi. Mula² sy mmg rasa baby kuat gerak belah kiri, then slow utk beberapa hari, lepas tu ambil kau aktif balik kat belah kanan sambil rasa mcm nak terkencing 😅

masa saya 20w sampai 28w baby mmg kurang gerak klo tgh busy kja risau juga sbp jarang aktif.. tp bila malam nk rehatkan badan baru dia bergusti kat dlm perut🤣 skrg dah masuk 32w.. aktif je dia gerak siang mlm..

dia tdo laa tu .. kena slalu bangunkan dia tgk dia respon ke x .. atleast dia ada respon tu mesti .. lagi 1 kena byk rest jugak .. kalau sis penat , baby dlm perut lagi laa penat ..

2y ago

btol2 ari tu sbb bz kndri fmily ..bt kje mcm xmngdung. eskkn xrse bby brgerak..g hsptl kna tahan..lpas bring je kt hsptl xbt kje. .bru rse bby tendang2 ...rht powm penting

Pernah sis. Sis kena biasakan sembang dengan dia. Dont stress2 okay nanti baby stress. Kalau baby stress pun problem jugak.