HB low bila masuk 3rd trimester

Salam mommy semua. Dari start prgnant smpai 27 weeks hb cantik je. Bila masuk 28 weeks hb drop 10.3. Sy consume ganillia dari awal prgnant. Sgt suka minum tea o dan milo kosong. Sebab milo dgn tea o tu ke buat hb jadi low? Awak2 prgnnt same je sy mnum cmtu jgk, hb ok je. Bila da masuk 7 months trus drop. #firstbaby #mommybuntu

1 Balas

Waalaikumussalam, macam saya pula mmg hb low dari awal pregnancy sampai 3rd trimester, anemia in pregnancy. Tapi masa dah 3rd trimester tu, saya start amalkan makan ubat yg kk bagi dan di minum bersama air limau kasturi yang saya bancuh sendiri. Alhamdulillah, hb naik. At least, no longer anemia in pregnancy. Maybe mommy boleh cuba tips ni. 🤗 Kalau mommy nak minum teh atau milo, pastikan jarak waktu sekurang2 nya 2 jam sebelum atau sebelas makan ubat kk. Minum susu pun macam tu. Itu tips daripada nurse di kk tempat saya. #TAPsupermoms #TAPactiveusers