Bersalin pkse

Salam mommy semua, ada tak yg kena pkse bersalin sbb air ketumban kurang😭? Mcm mana eh nk tenangkan diri supaya jgn pikir bkn2..any tips? #ingintahu #firstbaby

13 Balas

Just follow the flow. Kita mmg taktahu apa yg akan jd di masa depan. Kita mmg dah plan segala macam dr awal pregnancy sampai nak bersalin. Tp kena ingat, perancangan Allah itu yg terbaik. Allah Maha Mengetahui segalanya. Fikir yg baik², doa banyak² semoga Allah mudahkan semuanya. Insya Allah, semua yg terjadi pasti ada hikmahnya. Doktor mesti akan buat apa yg terbaik utk patient. Air ketuban kurang pun boleh bahayakan baby dlm kandungan, sbb tu kena paksa bersalin. Doktor takkan suka² utk paksa kita bersalin atau czer kalau takde risiko yg membahayakan baby atau ibu. Semoga Allah mudahkan semuanya utk sis dan baby bersalin dgn selamat dan sihat.

semuanya Allah SWT sudah tentukan yg terbaik UTK kte.. positifkan diri dan jangan fikirkan sgt perkara tersebut..😌 saya pun kena serah diri 1/5 ne..Due Date 2/5 juga nanti..😩 macam2 petua saya buat..dari senaman hingga ke pemakanan UTK cepat bersalin..tapi tetap masih belum bersedia lg katanya si comel nk bergolek2 lg dalam perut😓 semoga awak n baby akan dilindungi n diberkati oleh Allah SWT juga dipermudahkan segala urusannya dan sihat2 sejahtera baik saja selamat melahirkan secara normal nanti ok..Amin🤲

This time will past..kata suami saya sewaktu bersalin pertama dahulu. Relax and rely to Allah. Let situation tk place with its perfect timing and dont over think. Sabar. Kita mati sekali sahaja kan worst to worst every soul shall taste death one day. Alhamdulillah we are breathing. Allah maha menjaga dan maha memudahkan segala urusan. Baca doa nabi yunus sis. Very soon you will be delivering sbb air ketuban dan pecah. Let corperate with doctor. Semoga urusan bersalin dipermudahkan olehnye.

sye bulan 12 taon lpas pon sme kna paksa bersalin sbb air ketuban kurang lpastu kna induce tpi bukaan sye lmbt sgt...menahan contraction mmg agak lme..sye kna vacuum lgi tpi bby ttap xbole kluar,last2 sye kena emergency czer msetu dye redha dh,sbb sye pkir nk jmpe baby,nk baby Selamat..sis bykkan selawat ye..brtenang smuanya dh diaturkan tuhan insha Allah yg baik2 shje buat sis..skrg anak sye dh 4bulan alhamdulillah sihat walafiat..sye doakan urusan sis dpermudahkan amin.

sy January first baby kena kes mcm u.. sy di hosp melaka, husb masih di shah alam.. induce, lpas 6jam dah 5cm, trus labour (episotomi 6jahitan).. masa layan contraction lazimi kat mulut baca, la ila hailla anta subhanaka inni kuntu minazolimin (search google arabnya).. pastu mntak Allah permudahkan je bersalin.. pikir dan yakin allah dah permudahkan urusan spanjang mngandung, jd yakinlah allah akan permudahkan bersalin jugak.. other than that, rileks jee..

banyak kan berdoa pada Allah dan paling penting, stop dengar cakap orang atau tanya orang pengalaman mcm mana..disibukkan diri dari fikir kena paksa bersalin..minta maaf, bukan ape..sebab kalau kita asik dengar orang cakap sakit ke ape ke, kita akan pk bukan²..tanya doktor atau buat carian cara bersalin ke..ni pengalaman sebab saya jenis negative thinker dan cadangan sy la.. semoga Allah permudahkan urusan awak.. aamiin..

InsyaAllah biiznillah...bnykkn zikir redha dgn ketentuan Allah,Allah permudahkn segalanya,sy juga begitu dlu alhmdulillah selamat xde ape..Percaya pd Allah yg tentukn perjalanan yg baik buat Kita semua❤️🌹

sy anak 1st dulu pun terpksa emergency czer sbb air ketuban kurang.. czer btl2 tarikh due date sbb mse tu ada gdm..terpksa la redha je..dah masuk ubat induce pun bukaan 1cm je..semoga sis dipermudahkn

mcm ank 1st sy air ketuban da kurang n kena induce 2x terus sakit nk bersalin cek jln 4cm g labour 6cm bby keluar da bby kecik 2.49 byk2 zikir selawat n doa, semoga dipermudahkn segala urusan aamiin

perbanyakkan zikir dan tenang. air ketumban kurang tanda-tanda nak bersalin tak perlu bersalin paksa hanya tunggu baby nak keluar.