Luka jahitan dan sembelit

Salam hi mommies. Sorry topic soalan macam TMI tapi saya nak tanya ada tak orang macam saya. Hari ni saya dah masuk dua minggu lepas bersalin. Luka jahitan pun makin lama makin kurang rasa ngilu nya. Tapi sekarang saya ada satu masalah lain iaitu sembelit. Awal awal bersalin saya hanya mengambil masa 3 hari je nak ke tandas untuk buang air besar. Lepas tu makin kerap so saya ingat saya makin pulih la tapi dua hari lepas ni saya ke toilet untuk buang air besar tapi susah sangat sangat. Rasa macam nak bersalin sekali lagi seksa nya tu. Then saya check stool saya tu ada darah. Darah nifas saya macam keluar sikit sikit je sekarang so saya confuse tu darah dari najis tu ke atau darah luka jahitan tertetas ke sebab sekarang saya dapat rasa macam jahitan saya tu ngilu. Yang part sembelit tu jangan cakap la sakit nya perut saya dengan kat bawah tu. Memang dalam toilet nangis nangis rasa macam nak bersalin lagi sekali. Huah saya stress tolong saya please #ingintahu #pleasehelp #firstbaby

16 Balas

pergi farmasi mintak ubat lembutkan najis. saya sebelum niy pon takut nak membuang sampai jadi sembelit. after minum ubat tu, terus rasa nak membuang plus taksakit area jahit.