Pantang gugur kali kedua

Salam mommies! Saya baru gugur minggu lepas, kandungan 8 minggu. Ni kali kedua pregnant, yang pertama pun gugur, dalam 4 minggu je. Kiranya tahun ni dah 2x keguguran dalam tempoh 11 bulan ni. Baru berkahwin Februari tahun ni. Sekarang saya pakai stokin, minum air suam, bertungku & mengurut.. Folic acid memang makan setiap hari. In case next time ttc lekat, saya jadi trauma & risau berulang lagi Boleh mommies share tips pantang selain tu, contoh nak bagi kuat rahim ada ambil supplement apa-apa ke? Pantang bersama, pantang makan, dll? #pleasehelp #bantusharing

4 Balas

gugur awal kehamilan (bwh 12w) mostly sbb masalah dkt ovum / sperma. bila bdn kita detect ada prblm, bdn akn reject. klu gugur ats 12w mostly berkaitan kesihatan ibu. jujur, masa 1st time gugur (7w) sy pantang btul2 then 2nd time pregnant pun jd benda sama (15w)..so sy tak pantang dah. cuma sy elakkan junk food dan air manis / bikarbonat shj. sy pergi consult dgn dktr tntg mslh sy, so sy follow advice dktr, which is jarakkan kehamilan (strictly follow), klu ada mslh kesihatan, kena control/jaga, eat & drink healthy dan aktifkan diri (ptg2 pi brisk walk or jog bg keluar peluh). lastly, sy tak fikir sgt ke arah pregnancy...meaning that sy tak letak harapan sbb masih dlm proses ttc. sy tak amalkan supplement sgt sbb sy punya mslh blh fixed dgn cara ubah gaya hidup. alhamdulillah lps 18bulan ttc, dgn izin Allah sy disahkan pregnant kali ke 3 dan selamat melahirkan bby girl pada 2022. dan alhamdulillah juga, skrg sy pregnant semula dan edd 02/2024 inshaAllah.

First skali, jarakkan kehamilan..at least 6bulan. Bg rahim btul2 sihat...sy gugur 13w..xde pantang pon dlu. Mkn mknan yg berkhasiat..kdg gugur ni bkn sbb x pntang..tp sbb rahim x kuat lg...so next plan klau boleh rancang la lpas 6 bulan...bru ni ade terbaca 4 kali gugur dlm setahun... lps 2 bulan ggur, upt sangkut lg..last dye preggy twin lg... tp xde rezeki jgk gugur dua2...sedih bace..kne byk bersabar...jgn rushing2 nk anak cpt... demi anak, ibu kne jge diri dlu...

sebaikknya sis jarakan dulu tuk kehamilan.sbb sya prnh gugur 3 kali doc suruh rancang dlm 6 bulan ke 1 tahun lepas dri gugur sbb nk bgi rahim kuat balik.andai kate sis lekat dlm masa terdekat.sis stop dulu bersama dgn suami kalau sis dah buka buku pink bole tnya misi smpai berape week tuk tk bole bersama dgn suami.sis bnykk berehat untuk peringkat awal2x means sis bedrest shje.

Hai mummy saya nak tanya mcm mne mommies tau mummy gugur iya? Maaf bertanya. Sbb saya pregnant 6w tpe kerap bleeding, saya jadi takut pulak

5mo ago

Kena pergi klinik check..