Kelenjar Susu tersumbat

Salam mommies, saya ada masalah kelenjar susu tersumbat. Almost 2 weeks ago saya mengalami bengkak susu jadi saya tuam dgn air panas nak perah susu. Saya lakukan setiap hari tanpa miss dan cuba pam susu on time. Lama2 ketulan th mengecil dan saya tak sakit lagi. Cuma, walaupun ketulan dh mengecil, ia masih kekal disitu sampai sekarang dah dekat 2 minggu. Tapi tak sakit Boleh mommies bagi tips macam mana lagi nak buat ya? Risau pula saya. Production susu pun dh kurang di breast yang ada ketulan. Atau adakah saya patut refer doctor/nurse sebab terlalu lama? Thank you monmies.

7 Balas

Tgh mengalami. Ambil botol buh air suam pnas sikit.. Roll kt breast.. Flow susu laju kluar. Saya mkn pill blackmore (letichin) baru ketulan slowly hilang.. Dlm masa yg sama rendam epsom salt, marmet, bgi baby isap kerap dkt breast yg berketul tu.. Maintain je. Lama2 surut.. Tpi skrg masih jgk terasa mcm berkantung kt breast.. Risau jgk lama2 kan..

Sy panggil tukang urut je wak.. settel..dalam seminggu jgk la dia urut. Sakitnya masyallah nk hilangkn ketul2 tu, sy punya smpi dekat ketiak.. jgn berhenti menyusu + marmet...nanti lama2 hilang..boleh jgk refer nurse kalau awk risau..

sye pun alami masalah yg sama ,, tapi bila susu tengah penuh berasa ketulan tu jelas sikit tapi tak sakit ,, sye dah dekat sebulan ada .. tapi bila sye df dia mengecil sekecilnya ..

Sama dgn sy hri tu . Kdg bila ank hisap rasa macam denyutt , last2 panggil tukang urut . Dia urut dari bawah ketiak . N laju je susu kluar , dlm semnggu hilang ktulan kcik tu

saya pulak suruh suami sya tolong urut Sebb ada ketulan/bengkak, tak urut jadi sakit berdenyut, urut sampai bawah katiak bagi hilang ketulan.

Saya kerap bg baby direct. And halakan air panas masa mandi. Lepastu makan lecithin blackmores. Cepat kecik and hilang in Shaa Allah

dah bagi baby hisap dah? selalu lepas pam, marmet tak? Cuba rendam dgn epsom salt, lepas tu marmet

11mo ago

Dah sis. Semua dh buat tp yg ni degil betul. Sy tekn2 dia mmg keras. Cuba juga tiap kali menyusu urut kt biji tu. Tak jalan