X boleh bersalin normal selepas operation fibroid

Salam..hi mommies, nak tny betul ke after operation buang fibroid, kte xbole bersalin normal? Risiko rahim pecah..doc sy bgtu mcm tu..walaupon operate buang fibroid tu da 10 tahun lepas..now sy da 29w..sy klu ada rezeki mmg nak normal sbb takut czer (potong di tempat yg sama waktu fibroid)...tapi dlm mse yg sama risau..

1 Balas

dulu fahamannya macam tu. tapi sekarang dah ada study kata kalau cuba vbac, success rate tinggi. tapi study kecik je rasanya. jadi depends on doktor tu nak ikut yg mana, atas doktor & sis sendiri nak ambil risiko yg mana. boleh cuba cari 2nd 3rd opinion and bincang dengan doktor apa options yg ada.