Boleh ke naik motor?

Salam hi mommies nak tanya pendapat dan nasihat. Masa first trimester pregnancy saya pernah ada bleeding tapi tu pun masa awal awal week 3-4 lepas tu pergi clinic, dr prescribed duphaston lepas tu tak pernah bleeding dah so maybe jugak process tampalan masa tu. Masa tu saya dah tak naik motor dengan husband untuk ke office. Tapi sekarang saya dah 20minggu alhamdulillah baby okay. Boleh ke nak naik motor balik? Penat nak hadap jam berjam jam tapi risau dengan baby 🥲 #firstbaby #firstmom #pleasehelp

15 Balas

Sy hri2 naik moto sis sebab itu je yg ade. Dah submit loan kereta pun tp kena tunggu que lah. Mase first trimester, sy ade accident jatuh motor dgn adik 😄 dah la meniarap. Hahhaha buat aksi superman🤭 alhamdulillah, baby ok & kuat. Skrg dah masuk 32weeks still naik motor.. ok je dgn sy, tp lain org lain penerimaan badan kot. Ade org janin x kuat terhantuk sikit pun dah blh gugur. Mcm sy, tempat kerja ke rmh x jauh, dlm 10-15 minit je..

1y ago

Alhamdulillah tak ada apa apa. Tu la rumah saya pun dekat je dengan office actually kalau tak jam boleh sampai dalam 12-14 minutes je tapi bila traffic teruk boleh jadi berjam tu yang fed up nak ada option lain tu. Terima kasih reply :)

Melalui pengalaman adik ipar sy, dia biasa naik moto pastue letak bantal kt seat tue.. alhamdulilah dh selamat bersalin n bby sihat.. tp sis ni semua atas kekuatan rahim kita masing2 ya, klu dr pengalaman sy lah.. sy miscarriage no 2 sbb naik moto, walaupun dah 13taun berlalu smpi skg sy masih terpk n rasa bersalah.. sejak kejadian tue sy smpi skg xnk naik moto..

1y ago

Ye ke? Bantal tu macam mana ye? Tu yang saya dan husband risau mula mula tu takut betul ada apa apa yang tak di ingini berlaku and dah la baby first. Tak pe saya akan pertimbangkan lagi terima kasih ye :)

Kalau naik kereta pun sama, langgar bongol jalan tak rata sama macam naik motor. Cuma as penumpang kita nasihatkan husband untuk bawak elok2, sebab saya pun mula2 naik kereta tapi sekarang dah 21minggu naik motor sebab naik elak jam, kalau perjalanan lebih 20/30 minit baru naik kereta sebab naik motor tu rasa cam laju je angin lalu

1y ago

Betul sebab nak elak jam tu 😣 rumah dekat je kalau hari biasa tak sampai 15 minit boleh sampai tapi kalau rush hour boleh berjam. Terima kasih awak :)

faham sangat situasi sis, kita lebih memilih berhati2 siapa nak semua nya buat sendiri kan, tpi kalau no choice kita kene buat doa yg baik2 mintak allah jga lindung sis dan kandungan selamat dunia akahirat insya allah.mcm sy check up smpai hari due date naik moto g klnik lg hahaha 🤣 seronok bila igt balik

1y ago

Ye ke alhamdulillah awak dilindungi. Betul saya cuma nak ada option bila saya rasa tak larat sangat sangat at least saya tak memudaratkan diri juga. Jammed tu tak masuk penat kerja lagi kan tu yang saya tanya pendapat juga. Terima kasih ye :)

Wsalam. Hiii. Pendapat saya, kalau ada option, pilihlah yang lebih safe. Melainkan memang betul2 takde alternative lain. Tiada niat nak cakap naik motor tak safe, ramai je ibu2 naik motor *salute*, tapi kena tengok keadaan you juga dan ikut keselesaan you. Tu yang penting.

1y ago

Betul saya memang nak yang paling safe. Kalau boleh nak naik kereta juga walaupun penat cuma best sikit kan kalau ada option. Terima kasih awak :)

Pengalaman saya first baby 5 week naik pergi balik kerja naik moto, terlanggar jalan lubang pastuh bleeding end up gugur tapi dr kata kalau baby tk jadi gugur naturally hentahlah saya rasa sis kena positive and minta husband drive moto elok2 insyaAllah baby tk apa2

1y ago

Ye ke hmm maaf atas kehilangan betul saya pun memang akan discuss dulu dengan husband. Maybe masa saya tak larat nak drive sangat baru saya ambil option untuk naik motor dengan husband kot. Terima kasih sis :)

hai...sy pun naik motor smpai skrg sis...skrg dh 32weeks...cma tulh klu naik motor pastikn bgtau dgn hubs bw hati2 jgn bw laju lg2 dkt jln yg byk batu or brlubang tu...sama jga klu naik kereta...ikut kselesaan sis...klu blh hati2 jerlh...😊

1y ago

Betul saya memang akan hati hati and discuss dengan husband. Mungkin pada hari yang saya betul betul tak larat nak drive and rempuh jam baru saya naik motor. Terima kasih :)

Hi, naik je. Cuma jangan laju2 n hati2 bila ada bonggol. Sy pun dah 20weeks tapi gi kerja memang naik motor ngn husb sebab awal2 preggy dulu sy takleh drive. Rasa loya n nak termuntah lagi2 kalau jem. So skrg memang naik motor je gi kerja.

1y ago

Ye ke? Hmm tu la saya pun rasa ada hari saya akan naik motor bila penat sangat nak hadap jam. Saya akan discuss balik dengan husband jugak. Terima kasih awak :)

penat hadap jem berjam²? maksudnya perjalanan jauh la kan. memang boleh. tapi kesan lepas tu la. naik kereta berjam² pun nak putus pinggang. apatah naik motor. kalau ada pilihan, naik la kereta.. selesa sikit boleh regang badan

1y ago

Tak jauh awak. Rumah saya dengan office kalau hari biasa boleh sampai dalam 12-14 minit je. Tapi bila hari kerja and rush hour boleh sampai berjam sebab tu saya rasa penat sangat tak masuk penat kerja lagi kan huhu tak pe nanti saya discuss balik dengan husband. Terima kasih :)

sy naik unta awakk..masa tu pregnant 16weeks..naik unta then naik gunung dkt mesir.. tp terpulang pd kondisi masing2,sbb sy xpernah bleeding.. sis sendiri kena control badan supaya x bergegar byk sgt..hb pun kena hati2..

1y ago

Wahh bestnya naik unta hehe tu la saya harap badan saya dah kuat sekarang penat nak hadap jam lama lama thank you sis