Waktu tidur & berjaga bayi 1bulan

Salam mommies. Nak tanya ada sesiapa disini ada bayi 1bulan? Macam mana nak susun atur jadual bayi 1bulan ya supaya ibu senang nak siapkan kerja rumah? Maaf saya 1st time mom. Masih banyak yg saya kena belajar #ingintahu #pleasehelp #firstbaby

4 Balas

Mcm ank sy dulu kuning mmg kejut dia 2j sekali utk susu. Since lepas tu dia pun jd mcm terikut jadual mcm tu. Tidur pun mmg 2j plg lama 3j. 6am mmg dia bgun timing menyusu. Lps tu tidur kan dia blh buat kerja ap yg patut. Dia bgun dlm 2j nnti susu pstu tidur kn. Timing mandi 10/11am then dia tidur sampai 1pm, pstu dia repeat timing tidur cmtu even kalau dia terbangun awal dri timing tu dia diam je tkde nk susu. Tp 3pm smpai ptg mmg biar kan dia berjaga. Main dgn dia. Alhamdulillah setakat ni dia ikut lg timing ni semua. Mlm pun smooth je tidur tkde nk berjaga lama

baby saya umur sebulan pun tidur tak menentu. ada hari dia mengantuk sangat mmg tidur aje jadi boleh la saya buat kerja. ada hari dia tidur kejap kejap jadi tak sempat nak buat apa saya dah kena melayan dia. saya rasa normal untuk baby kecik and agak susah utk kita tentukan waktu tidur dia. tapi benda ni depends on baby jugak. lain baby lain ragamnya kan. maybe sis boleh cuba tips mommy lain hehe. anyway goodluck sis & semoga urusan sis dipermudahkan.

1y ago

Baby saya pun sama. Lepas nyusu. Letak atas tilam dalam 30minit ja dia tidur. Lepas tu terjaga sendiri mintak susu. Cuba buat 5s pun dia merengek jugak lepas tu. Bagi puting kosong memang dia tolak. Nak tek ja.

nak plan tu bley tp kne ingt x smestinya bjln lancar kdg2 kne tgk mood bby tu jgak sbb bru 1 bln.. n prangai bby pun akan brubah2.. mula2 awak perhati dlu jdual bgn &tdo bby mcm mne.. then awak tntukan mse utk mandi pg, ptg pukul bpe.. awak nk bby tdo mlm pukul bpe.. in between awak bley bg dye tdo 2jam/3 jam & perhatikan mse dye bjaga.. dr situ awak bley plan sikit2..

Sama la anak saya sebulan. Aritu fasa kene kuning asik tdo je. Ni kuning da baik, asik nak tdo kat pngku je. Bile letak kat katil/tilam dia, bangun dan nangis. Mmg tekejar nak masak, basuh baju, makan, mandi solat semua la. Harap sebulan dua je la macam ni . Utk sesuai kan dia kat dunia ni..semoga kite bertabah la.. mmg ujian jadi mak2 ni 😅 saya pon 1st time jugak

1y ago

Aamiin ya allah ya mujib. Moga kita dipermudahkan. Sambil2 tu kita nikmati fasa baby ya.