Vaping ketika hamil 😭

Salam mommies, kandungan skg 22w.. sy dah 3 tahun vaping. Saya vaping sbb nak quit smoking dulu.. turned out susah utk sy stop vaping.. first trimester haritu sy dah stop vaping sebab alahan muntah2, masuk 2nd trimester sy rasa stress yg amat smpai sy ambil semula vape ni sampai la skg. Setiap kali isap tu mesti rasa gelisah tp ttp nak ambik.. sy taknak bgtau KK sbb takut nnt mcm2 appointment kena pergi memandangkan jadual kerja yg padat.. saya cari di google & social media utk tahu pengalaman dan kesan ibu hamil yg vaping selama kehamilan utk buat saya rasa takut. Banyak google kata no further studies about vaping in pregnancy dan general study ckp effects nya sama mcm rokok, tapi ramai pengalaman ibu2 mengandung yg smoking kata anak mereka sihat2 smpai besar. Saya nak tahu pengalaman mommies sendiri jika ada mommies yg vaping while pregnant smpai melahirkan atau org terdekat yg ada pengalaman.. boleh share pada sy.. sy akan menilai sendiri utk jadikan rujukan dan iktibar. Tqia#seriusnanya #firstbaby #pleasehelp #bantusharing

5 Balas

mmg ada ja org merokok anak & diri sdri sihat, tak semayang pn poket masih tebal, ingt apa tu istidraj org kata, kdg allah tak hukum kita direct, Dia bg kita masa utk jdnyg tbaik. . byk jd method utk bhenti vape/smoke mcm kunyah chewing gum ke. vape/smoke utk released kn stress cuma kejap je, still kena selesaikan juga isu yg jdkan kita stressed tu. jgnla ikt sgt orglain vape/smoke anak sihat, so kita pn teruskn juga habit tu, rezeki/ujian tiap org xsama. manataw kena pd anak kita pula siapa taw kan, nauzubillah minzalik. . bukan nak menakutkan cuma org kata anak ni amanah, kita yg mjadikan anak itu thasil & akan lahir ke dunia kena² lg sis kata 1st baby. bygkn org yg dah lama ttc/yg balik² preggy namun misscariage, bila mereka preggy mereka akn seusaha sebaik mungkin utk jaga baby sehingga bjaya lahir ke dunia, jd jagalah mereka sebaiknya insyaallah. .

7mo ago

semoga terus istiqamah until btl² smoke/vape free wlupn dah lps mlahirkn 😊 sis gugel je method² utk bhenti tu semoga mbantu kot² la asyik mengantuk/tido je nt mganggu prestasi keja sis pula. jgn lupa minum byk air masak juga sis. . insyaallah semoga allah bantu usaha sis.

Sis saya pun sama cam sis,Saya smoke tapi husband larang hisap vape.Dia dah pesan kalau preggy jgn smoking.Saya dah lama smoke and hisap vape.Tapi bila tau preggy saya stop.Saya kena jaga kesihatan demi baby.Sebab kalau tak stop smoke baby akan lahir pramatang dan tak sihat.So saya di siplin diri saya sendiri.Jangan pentingkan diri sendiri,tanpa fikir nyawa dalam rahim awak.Jauhkanlah benda yang boleh mengancam nyawa baby

Kuatkan semangat dapatkan rawatan berhenti vaping di KK sama tarikh dgn cek up ibu dan kandungan. Bila berhenti vaping awak banyak selamatkan ramai pihak termasuk diri sendiri, kandungan, dan keluarga dan kawan2. 💕

7mo ago

Thank you sis atas nasihat 🥲

Cuba stop untuk anak. Kalau tak nnt menyesal. Awk sengsara tahan vaping kejap je, tapi kalau baby sakit dia lagi kesian n awk pn akan penat jaga baby kalau dia sakit.

7mo ago

Terima kasih atas nasihat. Insyaallah doakan sy kuat semangat

stop vaping sis, kesan sama mcm smoking. kesian baby dalam perut yg dpt sakit.. 🥲