anemia baby

salam mommies, ada tak anak mommies kat sini yang kene anemia? anak saya hari rabu ni doc pakar nak ambik darah nk tgk anemia dia sbb masa kat nicu dlu anak pernah dimasukkan darah saya sbb hb dia low.. sy kesian sebenar kat baby sbb kene ambik darah tu, banyak sebotol.. anak baru 11bulan.. klu kita tkbagi doc ambik tkpe ke? kesian kat anak.. #bantujawab

13 Balas

setahu sy laa.. ambil darah untuk check rasanya sikit je..

2mo ago

sy rasa sy silap baca.. hmm. kalau hospital mmg dorg akn ambil darah mcm biasa. tp kalau klinik swasta,Ada sesetngh klinik yg Ada alat untuk check fbc. trmsuk Ada bacaan hb sekali . Sama je mcm ambil Darah Cara biasa. cuma yg ni cucuk kt jari sikit je. Sama mcm check kencing manis. Sbb anak sy dulu pernah check mcm Tu. sekali detect hb rendah juga.. Trus refer hospital. masa pergi hospital ni ,kne cucuk lagi skali. dorg tak pakai pun result yg klinik. mungkin nak kuantiti darah lebih sikit untuk test2 lain mungkin ..sy Ada baca sis kt Komen lain mmg Dr pakar nk check hb je Kan? Cuba try g klinik swasta yg Ada buat check Fbc tp yg alat cucuk kt jari Tu je. lpastu bawa result g kt Dr pakar. rasa boleh je Tu trima kalau result ok hb ok. rasanya Ada sesetngh hospital akn run test lgi skali ambil darah lagi. Dan Ada yg trima result dri luar . tp apa pun bergantung pada result nya dulu

xpe bg je..jgn risau..ad lg tu dorg nk check lain²

Punca anak kena anemia sbb apa?

2mo ago

hb low masa pregnant.. tp ank sulung pom hb sy low jgk, tkde pom ambik darah ank sulung sy.. ank second twin ni hb low teruk 8.5 tk ingat dh.. beranak tkcukup bln, macam-macam masalah.. dugaan sungguh 😞