perut mengeras

Salam momies. Sy pregnant 20week dah. Alhamdulillah dah rasa pergerakan baby. Tapi malam tadi utk pertama kalinya sy rasa perut sy mengeras sgt. Ingtkan normal so sy biar je sambil pujuk baby bagi mommy tido. Dlm mengeras tu still rasa baby gerak. Tapi bangun tido pagi tadi masih mengeras jugak. Dan rasa sakit sikit belah kiri perut. Normal ke tu? Nak pergi check klinik suami kerja pulak. So nk tanya pengalaman momies semua dulu. #firstpregnancy #20w4d

6 Balas

Mcm sy pagi2 bgn tido tu mmg perut mengeras. Ada masa rse sakit sbb dia tekan pundi kencing tu. Mula2 risau jgk bila jd cmtu tp bila dh rasa dia gerak kurg dh risau.

sama jgk.. pernah tnye nurse knpe rsa mngeras je.. nurse ckp baby nk bg mama nye rse mcm mne nnt contraction mse nk bersalin, kira mcm kita sedia la mksd nye

Kadang bleh jdi contraction palsu...sbab masuk trmister kdua mmang akan rasa contraction palsu..tpi kalau kerap sngt better refer trus hsptal..☺

I think itu dipanggil sbg braxton hicks. Sy 2nd trimester pun perut da start mengeras. Especially kalau penat mmg agak kerap juga la dia keras

Sama ngn saya sis. Tapi bangun tido xde la mengeras. Cuma kadang2 lpas makan pon dia mengeras. tp still ada gerak2 lagii

Sye pon alami bnda y sama. Tp selagi bby still grk mcm biasa tu normal. Kalo xgrk lgsung cpt2 g kecemasan