KAKI BENGKAK

Salam ibu², sy skrg 34weeks. Kaki bengkak sampai mcm ni normal ke atau teruk? Tangan pon sama rasa kebas je. Perlu pergi klinik ke #firstmom

KAKI BENGKAK
20 Balas

Banyak minum air kosong dear. Kurangkan duduk/ berdiri terlampau lama. My sister kaki bengkak sebab dia suka makan masin2 pastu kurang minum air kosong, banyak duduk sebab keja office. Dr advise jaga makan, minum banyak air kosong, selalu stretch sikit pergelangan kaki. Malam tidur pun kena elevate kaki tinggi sikit dari parat jantung. InsyaAllah ok. Tapi better you jumpa dr sebab lain orang lain puncanya. Kawan i kaki bengkak, check2 kencing kotor. Wallahua’lam. Semoga dipermudahkan urusan awak ya.

Kalau tidur doctor sarankan mengiring ke kiri, untuk pastikan aliran darah optimum, baru tgn x kebas. Kaki pulak kalau boleh sblum tidur tu stretching dulu, lapik dgn bantal bg tinggi. Kalau byk jalan, rehat kejap hehe. Dan jgn terlampau lama duduk.. apa pn byk stretching utk pastikan aliran darah baik sbb makin nk dekat dgn due, berat makin naik dan byk la urat saraf tu terkepit hihi

sy prnh bengkak mcm ni masa tu balik kampung dr selangor-kelantan.masa tu mungkin sbb duduk lama dlm keta tmbh balik kampung xbnyk rest asik jalan je.tu yg smpai sembap nak pijak Pon rs sakit. tapi bila sy dh balik umah then rest betul. Alhamdulillah surut bengkak tuuu . sis kalau rs risau ke ape boleh Tanya nurse sis..drpd overthinking kan.. kite xtahu,lain org lain pengalaman

Same mcm sy sis.. time check up sis blh bgtau nurse n dr.. mcm sy kencing, hb, bp semua okey.. so xde concern ape just sy byk duduk time bt keje and suke berjalan sb tu bengkak.. tp time tdo n duduk sis angkat kaki tinggi nt akan surut.. mcm sy surut then bile jalan mmg jd balik.. huhu Tgn sy kebas time tdo je sb tdo mengiring.. ase sakit je tgn..

sis ada simptom2 lain tak seperti mual2, rasa nk pitam selain drpd bengkak2 kaki ni? tgn dgn muka ada sembap juga tak? bacaan darah tinggi normal tak? mcm sy ada bengkak2 kaki, tgn dan muka sembap. bp pun tinggi, jadi masa tu sy kena masuk wad sbb takut ada preeklamsia

kaki sy xsembap tapi tgn mmg selalu kebas².. lagi² time Bru bngun tido. xtahula mslh ape tapi bila bngun tuuu tgn sy rs sakit sgt smpai nak tutup genggam tu mmg xboleh. kene amek masa urut² baru boleh tutup genggam. sape rs gitu gak?

Sis minum air masak banyak banyak 3 liter lebih dan malam tido lapik bantal tinggikan kaki lebih tinggi untuk bantu aliran darah. Kena rehat. Dan selebihnya boleh refer nurse kt klinik ya

I penah bengkak kaki sampai nak pijak lantai nak berjalan pun perit. I kena tahan kat wad 4hari. Doctor diagnosis cellulitis. Sis kalo time checkup tunjuk kat Doctor. Bagi doctor check.

Jaga makan. Kurangkan minum air manis dan makanan yg masin. Bykkan minum air kosong. Kalau suruh dlm masa 2-3 hari okla tp Kalau x kena inform doctor/nurse masa check up

Salam. Tak boleh nak kata normal ke tidak. Kena inform nurse, so nurse akan check. Masa pregnant kena banyak tanya nurse sis tak semua pengalaman sama semasa hamil.