Tips atau petua bersalin ceaser

Salam ibu2 semua.. saya nk tny ada tk tips2 atau petua utk saya yg akan serah diri utk ceaser jumaat ini? Dktr bgtau baby besar & risiko utk sangkut kat bahu jika bersalin normal. Terima kasih ibu2 semua #firstbaby #37w1d

3 Balas

macam saya dlu czer sblum masuk operation theater (jika puan muslim) mak saya n misi penah pesan pada saya kena pergi bersihkan diri dahulu siap2 mandi sebelum pakai baju yang di beri kemudian jika operation berlaku waktu pagi selepas subuh . masa bangun subuh tu puan solat subuh dan buat solat taubat.. jika doc kata dalam 11am operation ..puan masih sempat lagi untuk lakukan solat sunat taubat dan solat dhuha serta solat sunat hajat.. macam sy dlu masuk dewan bedah pkul 1130am.. jd saya buat solat sunat taubat dan solat sunat hajat serta dhuha dan saya ambil masa sekejap baca yassin.. bila dah settle semua ni masa duduk2 tunggu masa di panggil n ready tuk msuk dewan bedah .sy bykkn istighfar, berzikir sambil baca doa nabi yunus لَا إِلَٰهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ “Lailaha illa Anta subhanaka inni kuntu minadhdhalimin” : ” Tidak ada Tuhan selain Engkau. Maha Suci Engkau, sesungguhnya aku adalah termasuk orang-orang yang zalim." masa sepanjang nak pergi ke ot pun saya baca ni juga berselang dengan mengucap dua khalimah syahadah hingga mata saya tertutup ms pakar bius bg ubat tido sebab ms tu epidural tak imune dgn badan saya jd doc terpaksa tidokan saya saya doakan moga dipemudahkan segala urusan puan di sana dan selamat bersalin .Allahuma aamiin Ya Mujib .

Badan sis kecik ke? Knapa tak lepas bersalin normal sis?

2y ago

Hi sorry nk tanya,3.6kg consider too big?atau memang ada risiko lain (cth: size pinggul ibu lebih kecil dari size normal?). sy pun baby 1st bersalin kt swasta.anggaran berat baby melalui scan 3.5kg. Dr gyne sy tk cakap pun baby besar dan risiko sangkut.dan badan sy pun tk besar.tinggi 149cm,berat sebelum pregnant 41kg. And yes,sy bersalin normal (with episiotomy) dan berat baby masa lahir 3.4kg.

bsalin kt swasta ke gomen?

2y ago

ooo klo swasta mmg dia suggest czer..dlu ms bby sy 3.7 pn dia suh czer alasan yg sme jgk...tp sy ttp nak normal ..akhirnye normal jgk ☺️