Ruam pada badan

Salam ibu2 semua.. Saya nak tanya anak saya ni dia cepat berpeluh dan air liur banyak smpai cpt basah baju.. gambar 1 - yg ini ruam dekat leher , sy memang selalu lap area situ sebab dia minum susu suka meleleh2 dengan air liur pun meleleh sekali.. sy dah letak bedak agnesia tp dia kering macam tu ..merah2 still ada.. krim apa yg sesuai ye? gambar 2 - ni dekat belakang.. yg putih2 tu bekas ruam masa dia sebulan lebih.. ruam tk ada tapi ada yg putih2 je.. perlu sapu apa2 tak atau biarkan saja? dia cepat berpeluh sng naik ruam.. #kesiananakibu ##1stimemom #bantusharing

Ruam pada badan
10 Balas

Ank sye pernah jgk mcm ni... Last sye pergu ke klinik hulualbab kuala besut.. Klinik lme... Doc bg 2 jenis ubt.. Alhamdulillah.. Bru smpul 1 hari dah start kurang.. Skrg dah okey dah.... Klau ad saudara sane.. Boleh kot mntak g beli ubt kat klinik sne mntak tlong pos... Satu ubt siang.. Satu ubt mlm.. Ubt sapu je..vizomet ni krim mlm.. Sapu nipis je ditempat yg naik ruam tu... Better refer doc dlu.. Sbb ank sye.. Sye refer doc dlu.. N doc suggest kn yg ni...

anak asuhan saya pun ada mcm nie...puan cuba tukar sabun kepada cetaphill..mmg mahal sikit tapi insyallah cepat elok....kalau anak kena kat pipi sbb susu pun cepat kering...ada set sabun..lotion yg tester kecik...try yg tue dulu pun okey....iktiar insyallah okey...

same mcm anak sy..sy pergi klinik doc ckp jgn mandikan anak dgn sabun yg wangi2 tkut xsesuai tu yg naik ruam2..doc suggestkan beli cream aquascream kt farmasi jadikan cream tu utk mandikan bby..alhamdulillah 2 3 hari dah kurg ruam tu🙂

Mandi jgn guna sabun & bedak dulu..bila kulit dah ok,baru guna sabun balik..atau boleh pergi farmasi & beli sabun yg disyorkan ahli farmasi..

krim ni sesuai..so far alhamdulillah serasi dgn kulit baby..skjp saja dah hilang ruam2 bawah leher baby..

mcm sy dulu,g farmasi beli krim yg jenis natural then tepek kan bedak agnesia...cpt kering,alhamdulillah la..

anak sy pun ada ruam mcm tu. guna bedak sejuk alhamdulillah ok sikit ruam dia.

Sy tukar sabun & lotion. Lepastu stop bedak. Alhamdulillah ok

saya pakai vaselin jer 2 3 hari hilang ruam merah tu