1st period selepas keguguran

Salam Ibu2.. saya dah 6 mggu lepas keguguran tgah bulan 10/2020 ( 12 mggu ).. dah buat D&C juga kat hospital..lepas cuci..saya keluar darah tu dlm 1 mggu juga..tetapi kuantiti yang sedikit.. sekarang saya tengah period yg 1st lpas gugur...kalau dlu sebelum pregnant..darah period dalam 2-3 hari jer..lepastu hari ke 3 period tu dah tnggal bekas2 jer...tapi skrang nie saya period dah 4 hari..1st mula kluar darah tu..saya jalan dah mcm nenek orang dah😅..lbih kurang 10 mnit agak menyakitkan...lepastu dah x sakit..cuma darah keluar banyak sampai la skrang nie..normal ke? Agak2 brapa lama period nie akan berlaku? #bantusharing

2 Balas

entah la sis. saya pun pernah gugur tahun lepas hujung bulan 9. tapi saya tak kena cuci. sebab uri keluar sendiri mase saya kat rumah.. and doktor scan , dalam perut da kosong. so gugur la kiranya...tapi lepas 2 hari....tibe2 janin kembar keluar 😭 terkejut jugak mase tu. ingatkan janin keluar dulu sebelum uri. tapi saya still makan ubat antibiotik yang hospital bagi. tak sampai sebulan...saya period macam biasa. and then...pregnant lagi sekali. tapi kalau period lebih seminggu...kena rujuk doktor

3y ago

hi sis..saya 1st cycle tu smggu juga la period..cma lepas habis period tu rasa agak ngilu di bhgian rahim..skrng nie saya tgh nak bagi bersedia tubuh dan minda sbb trauma gugur..doakan smoga saya ada rezeki lagi yer..

Normal sis, mcm sya, lps gugur D&C dlu drah turun bnyak 1st day je n next day skit. after 1 month gugur utk 1st period lps gugur darah bnyak kluar sgt dri period sya yg normal before pregnant. no worries.

3y ago

hi sis..tu la haritu saya risau juga..takut luka kat dlm tu ker..tpi period saya mmg tratur la sampai skrng nie..doakan saya ada rezeki lagi yer..