Simptom hamil

Salam ibu2, saya curious nak tahu apa simptom2 yang ibu2 mengandung pernah lalui waktu sebelum tahu anda hamil.#ingintahu #seriusnanya #bantusharing

55 Balas

sy punya simptom , suami yg alahan dulu . sy pulak bru lepas terkena chemical pregnancy . jd masatu sy tak pkir pun bole pregnant semula jarak tak smpai sbln terkena CP tu . masatu nk tggu priod dtg jee sbb lepas cp tu period tak mai lagi . tp husb dah muntah2 smggu . pelik sbb dia tak demam ke apa ..mkn je dia muntah . sy okay je takde rasa pape simptom . saja cek upt masatu . ehh samar . terkejut + trauma . makin hari makin terang upt . 5w scan dah nmpk kantung kecik je . strt 6w bru sy alahan ..mual , tak bole makan atau duduk rumah . mual berterusan .bila kluar . elok je ..mkn apa smua takde mual mual . balik je rumah smbung mual .. alhamdulillah skrg dah 36w4d . doakan sy dipermudahkan urusan nk bersalin . anak first stelah 2 tahun lebih ttc .

9mo ago

Alhamdulillah. Semoga Allah permudahkan urusan sis nak bersalin nanti. Aamiin 🤲🏻

Saya test upt sebelum delay period period. (dalam 5-6 hari lagi nak period) sebab rasa pelik kat badan. Sebab tu saya test, mula mula guna upt strip ja. double line tapi samar samar. Antara simptom dekat saya: 1. keputihan banyak tiba tiba 2. badan rasa letih sangat sampai senang tertido sebab letih. 3. Saya jadi lalu makan sangat sangat & makan portion banyak dalam satu masa sebab keinginan. 3 ni simptom kat saya yg saya pelik. then saja suka suka ja test guna upt strip. tak sangka double line. pastu ingt mcm tak betul. esok lusa saya check lagi. mmg line makin nampak🥰 sampai laa saya delay period 4 hari. guna upt dip & tell mmg line sama terang dah.

Sy alami simptom yg sama mcm PMS beberapa hari sblm dari tarikh expected period cthnya mcm sakit breast 5 hari sblmnya. Kemudian the day sy sepatutnya period keluar light brown discharge. Sama simptom mcm 1st pregnancy saya dulu jadi mmg mati2 ingat period sbb tepat jatuh hari period. Cuma bezanya 1st pregnancy, spotting sy berlaku lebih panjang dlm 5 hari so lagi lah ingat period tambahan pula pengalaman pertama berbeza dgn 2nd ni hanya 2 hari shj. Spotting mksdnya penempelan benih pada rahim sedang berlaku dan terjd sedikit pendarahan. Since dh ada pengalaman, jadi 2nd pregnancy kalini saya test dgn UPT pd hari kedua period dan ternyata +ve!

5mo ago

kaler brown sis @dyrofit

saya dah 4 kali pregnant. tiap kali pregnant rasa letih yg teramat sgt. kadang kalau duduk pun boleh tertidur. lepas tu nipple rasa sensetive perut sebu mcm masuk angin.tanda2 ni x datang sekali/serentak dia dtg 1 by 1. dah ada tanda2 serangkai ni terus hati2. makan jaga untill lah period delay then check. kalau -ve selagi xperiod sy masih jaga makan n aktiviti xberat2 then check lagi lepas seminggu. selalu minggu ke2 lewat period tu terus nampak double line. all the best semoga semua geng TTC ada rezeki nak merasai nikmat cahaya mata. sebab saya pun dulu ttc hampir 6 tahun baru dapat 4 org anak ni.

ank sulung ni, saya jadi asyik nk tidur lepas tu datang dgn sakit kepala yg amat kuat.. makan Panadol pun x jadi. baru perasan period lmbat seminggu, cek2 positif rupanya. Alhamdulillah anak sihat skrg berumur 2 tahun 8 bulan. pregnant yg kedua skrg ni, saya jadi penat, mengantuk, sakit dada belah kanan, lepas tu rasa sakit kt bawah perut, mulanya saya igt nk period. saya pnh cek upt sblum ni, negatif. so saya agk kecewa lah kan. saya igtkan period saya dtg 12.8 rupanya 8.8 , situ saya dh lewat period hmpir seminggu. cek upt , sekali positif. Alhamdulillah 7 weeks skrg

Mula2 badan rasa penat sangat, penat sampai level bawah kereta boleh nak terlelap, bahaya ok. Lepas tu dia pms like simptoms, sebab saya jenis kalau nak period segala sengugut, breast sore, migraine keluar. Memang 1st pregnant tu ingat memang nak period, but what difference dari normal pms saya is back pain, i mean macam pinggul tu sore sangat, & badan rasa panas, aircond depan2 pun masi berpeluh. Loya x ada, just hilang selera makan, semua makanan tak kena selera kalo boleh tak nak makan langsung, & tiba2 pandai menyampah tengok & terhidu bau badan laki.

tanda awal pregnant 1st baby: 1-alahan di muka je (ingatkan alergik sbb sblm ni mmg ada alergik,masuk bulan 3 baru test rupanya preggy dan alahan dekat muka je plak jdi ruam2 gatal2 ya amat) 2-mengah dan cpt penat (even angkat handbeg pun mengah😂 3-jantung degup kencang mcm baru pas lari 100m 4-cpt tido mlm kdg jam 9 dh lelap(cuma.skrg 20 week xlena sgt tido sakit sbb tido xboleh telentang kema mgiring dh) 5-suka makam benda masam2 (buah masam2/asam) 6-pinggang dan paha naik seluar2 lama xleh kancing /butang dh start week 19😂

Saya bln 5 haritu gugur kndgn first. Tanda2 dia sama mcm PMS tp x period. N selalu rasa sakit2 pinggag n sakit belakang . And rasa mual2 Skrg ni alhamdulillah lekat lagi ikutkan bru 7 weeks. Simptom dia sebelum tahu preggy demam n batuk2 berterusan selama seminggu bdan jd panas on off , bengkak gusi, hilang selera makan cepat letih n ngntuk n ada jgk rsa mual2 . Kdg2 duk rasa cramp skit bawah perut. Lepas tu perut sentiasa kembung n x selesa .. Doakan kehamilan saya menjadi kali ni 😊

9mo ago

Aamiin aamiin. Semoga Allah permudahkan sis 🤲🏻

saya ttc 2 tahun lebih. setiap kali period lmbt, mmg redha dan biar je sbb tahu mesti negative. 2 bulan tak period tapi badan rasa lain masa tu. muntah takde tapi lapar teramat dan penat ngantuk sngt. saya decide utk check dgn harapan kalau ada, saya la manusia paling happy dan kalau takda, saya redha. minta suami doa bnyk2 dkt luar sementara saya check. tergamam saya tak pernah2 nampak double line. alhamdulilah skrang dah 11w. doakan saya semoga dia sihat dan selamat di lahirkan🥰

9mo ago

Alhamdulillah 😭 semoga Allah permudahkan urusan sis sehingga selamat bersalin. Aamiin 🤲🏻

masa anak first selera mkn hilang, deria rasa kurang mknan masin manis x rase, sakit kepala, sllu rasa nk pitam.. anak ke 2 bkl lahir deu 16/9 nanti first sblm thu pregnent yg ke 2 lasak buat kerja, mkn bkn main lg berselera berat dri 65kg naik 70kg sdngkn masa tu mkn ubt diet hkt... lpastu x suke makeup,, tibe2 naik kereta muntah pening bau busuk, kadng cpt semput abb ad astma... lpastu perasan period x dtg 2 bln.... cek upt double line g scan da kndungan 3 bln lebih

9mo ago

Semoga dipermudahkan urusan bersalin nanti sis. Aamiin