Boleh ka bayi memakai emas melebihi 8gram?

Salam ibu² mummy² mama².. Saya nak tanya boleh ka bayi memakai perhiasan emas? Saya ada search google jawapan boleh emas tulen. Tp bayi melebihi 3 bulan yg disarankan. Bayi saya masok 9 bulan.. Alhamdulillah rezeki baby... Saya ada search google boleh melebihi 8gram tapi tiada jawapan..byk article mengatakan disarankan gelang kaki dan tangan 1-3gram.. Ada x mummy dkt sini bg anak memakai perhiasan gelang emas kaki atau tgn melebihi 3gram? Hari² ka atau kdg²? Tetiba risau pulak kalau boleh menganggu tumbesaran bayi.. harap saya ada pandangan dan jawapan dr ibu yg lebih berpengalaman. Kalau bab loceng saya ada baca dlm islam dibolehkan jika bertujuan untuk.keselamatan. Terima Kasih sudi baca dan kongsi.. #bantujawab #SeriusTanya #firstmom #ingintahu

6 Balas

Hi awak. Sorry nak tanya, kenapa tak boleh pakai emas melebihi 8 gram? Awak tanya macam ni buat saya terfikir pula. Anak saya pakai gold bracelet & gold anklet dari umur 3 bulan. Tapi saya tak pernah pula check berapa gram sebab hadiah. Update: Saya dah check anak saya pakai 4++ gram for both. Anak dah 2 tahun lebih. So far takde apa2 masalah. Sensory and coordination tangan dan kaki anak tak terganggu. Kalau pengalaman saya sendiri, tak pernah sales associate suggest emas 8 gram ke atas untuk baby. Paling berat pun 4.5 gram macam tu.

2w ago

I see. Faham faham. Bagi saya better tunggu anak 3 tahun baru pakai yang berat 8 gram ke atas. Bawah 3 tahun, 5gm ke bawah pun okay dah. Tak berat sangat. Anak saya pakai hari saya cuti je. Hari saya kerja anak tak pakai sebab hantar rumah pengasuh.

kalau gelang baby.. kiri 5.4g.. kanan 5g.. xde ape ape setakat ni...cume bile dh 1y++ xsesuai pakai hari2 ..anak sye nak tarik..ketuk kat lantai.. pakai bila Ade kenduri shj

2w ago

boleh tambah loceng.. awak cari gelang leh tambah.... mcm coco atau biji sawi.. mcm anak sye bile tgn dia besar sye tambah lagi leh sambung.. kalau design lipan xdpt sambung dh... atau awak leh Tanya kedai emas ape lagi design leh tambah..jd kenangan la gelang TU Dr kecil smpai besar leh pakai

kalau sy lg jelas bab keselamatan tu. bg anak pakai yg fake tp nampak sama gold pun mengundang mata jahat..

2w ago

sama2, semoga yg baik2 je utk kita

Sy pkaikan je gelang kt ank sbb tgh cuti lg..nnt dh start anta ngasuh,simpan ler 🤭

Boleh jika tiada alahan dan baby selesa dengan bebanan berat 8g tu.

2w ago

baik Terima.kasih sharing

Why nak kena pakaikan emas? WHY

2w ago

Kenapa tak boleh?