Nak tahu sikit contraction puan².

Salam ibu², maaf sy nk tahu sikit pengalaman contraction mula puan² mcm mna ye? Samada turun tanda n datang sakit² terus skali ke mcm mna? Sy dah 37mggu 2hari. Ni m3ngandung anak ke2. Anak first dulu emergency sbb ketuban oligo. Tu yg xthu sngt mcm mna contraction nk bersalin. 5hari lepas tiba² je perut mengeras 10minit skali. Tp xkuat + waktu pagi sampai tengahari shj. Esok hari waktu petang mengeras 1kali tp dlm 3-4minit mcm tu je. Hari ke 3 pg² dlm pukul 730 rasa halus² je mcm sengugut. Tp kejap² + 2kali je. Lepastu dah terus sakit pinggang sampai lenguh² ke kaki. + Sy pula dari masuk 7bulan haritu kerap sakit tulang punggung ni. Tp awal² tu xkuat. 2-3 harini mmg kuat sngt tulang punggung. Nk berjalan pun benti² sbb sakit sngt. Nk nangis pun ada. Rate sakit 10/10 😭.

3 Balas

Waalaikumussalam, hai sis..pengalaman sy 3 hari sbelum bersalin ada datang sakit perut halus² mcm senggugut..dlm kepala duk fikir just false contraction/braxton hicks je sbb sakitnya datang tak konsisten n edd 3/11/23 lagi 2 minggu lebih kurang masa tu.. selang sehari kemudian ada turun tanda lendir campur darah sikit tapi xda datang sakit pun..kebetulan haritu appmt sy checkup, sy tanya nurse katanya klau ada sakit baru datang lagi dorg akn cek jalan..mak sy pulak ckp tanda dah ada mcm tu kira dah xlama dah nk bersalin paling² pun seminggu lagi katanya.. balik dari checkup, petang lepas asar datang lagi rasa mcm senggugut..sy layankn aje n xpegi kk lagi sbb rasa sakit tu biasa² je n maghrib tu dah hilang.. tiber 3 pagi sy terjaga dr tidur sbb sakit perut mcm senggugut jgk tapi lagi kuat dari yg rasa sebelum tu..cuba tidur balik tapi tiap kali baru nk terlelap sakit tu datang..sy monitor sendiri tengok jam, masa tu 4 minit skali dah sakit tu datang n rasa mcm dah xboleh nak tolerate dgn sakit dia..5 pagi sy call husband dari perak suh balik terus ke terengganu n kejut mak bgtau sakit xboleh nk tahan dh..9 pagi pegi kk cek jalan dah 3 cm terus naik ambulans pegi hosp..pkul 12 tghari selamat bersalin genap 38w..

waalaikumussalam. hai. sy first mom. sy cirit 3x. mghrib tu turun darah fresh mcm period. takde sakit. sy takpernah pun rasa sakit mengeras. smpai hosp dh 3cm. nurse pn heran dh 4cm pun still tak rasa sakit. smpai 8cm terus rasa sakit nk teran je..

sis dh try ke pi Tanya doktor kt klinik dulu atau pi hospital terus.

5mo ago

dah puan. mmg tanda² nk bersalin. tp dugaan sy kencing kotor jugak 🥺