Assalamualaikum mommies.

Salam ibu2. Maaf saya nak tanya, ibu2 yg beranak anak sulung semua dlm keadaan brapa minggu? Cukup due atau awal dari due. Maaf sebab sy tengah pregnant 31 weeks anak sulung, nak tanya pengalaman ibu2 semua hehehe. #firstmom #ingintahu #bantusharing #firstbaby #pleasehelp

40 Balas

1st pregnancy sy, baby lahir masa 38weeks 2days. tanda2 bersalin turun lendir darah pergi hospital doctor check ctg dgn bukaan both belom ada, then doctor bg balik dulu dlm masa sama pesan minta pantau. esok pagi nya around 10am baru start sakit. pergi hospital dh buka 4cm. baby lahir around 4pm ++ 2nd pregnancy due date january next year.

1-37w pch ktubn kul 12am kuar kul 3.30pm..boy 2-36w kuar tanda lendir cmpur drh..sempat jatuh krusi..sakit kul 12am..g cek spital bukaan 2cm..balik rumh dulu..lps 2 hr bru branak..girl 3-40w sakit kul 10am..pch ktuban skli bby berak dlm perut..g spital kul 1pm bukaan 7cm dh..1.38pm branak..girl skrg preggy ank no 4..8w

wasalam, sy pun 1st mom dah selamat melahirkan masa 39w3d awal 3hari dari due. turun tanda lendir darah, syukur bersalin scara normal 10hari je lagi tamat tempoh pantang sy. semoga dipermudahkan urusan awak.

Awal dari due, sebab turun tanda. Air ketuban pecah masa tidur. Pergi hospital kena warded. Bukaan lambat, maintain 2-3cm je selama 12jam. Kena induce, then selamat melahirkan si baby princess. Masa tu dah 37weeks ++ dah. 🥰 2nd pregnancy? Lamberrrt lagi 🤣

sy awal dr due 34w5d sebab air ketuban pecah awal.. tahan wad 2 hari, bersalin cser sebab bukaan lambat 1cm je.. baby x sabar nak keluar raya puasa ke 10.. skrg dah umur 5bulan☺️

2y ago

ohh awak czer kan. sy normal delivery, mlm beranak, tghri esok dh balik. xpa, jgn risau sgt. insyaAllah baby okay je. cuma kenak extra cautious. sbb baby prem ni sensitive sikit. byk yg kena jaga. kena byk membacabn bertanya dengan misi dctor k🥰

pengalaman diri sendiri mengandung anak sulung,lebih due 1minggu.Dan pengalaman kawan2 semua sama shja.Anak pertama akan lebih due.kecuali ada masalah kesihatan dan terpaksa cezer mungin awal bersalin.

sya pnya no 1-37w no 2-36w no 3-32w(premature) no 4-38w6d no 5-ectopic no 6-due 14/2(mmg standby siap2 sbb pernah ada sejarah branak awal)

2y ago

😅x da laa byk mana .. still belajar byk benda lagi ☺

1st baby overdue 41w bersalin secara e-ceaser takda rezeki nak beranak secara normal .. alhamdullillah semuanya berjalan dengan lancar baby keluar 27hb pukul 8.59pm berat 2.44kg baby girl ..

kalau saya overdue 2hari, itu pon doctor yg pecahkn air ketuban, even bfore tu saya induce pon baru bukak 2cm tkde contraction, lps air ketuban pecah 6cm macamtu baru rse contraction huhu

sis ank sulong lahir mse 36w..pecah ketuban dkt rumah.g hospital kul 1pagi bukaan baru 2cm..bersalin pkul 3ptg..alhamdulillah bersalin normal..baby pun sihat tak pkai oksigen ke ape2.