Berat naik

Salam ibu2 dan bakal ibu2.... Sy nk tnya, ada tak ibu2 yg berat naik banyak...then kne buat bi-weekly BP ni...ibu2 buat kt mana ye selain klinik yg kita selalu checkup...sy kalau nk gi klinik tu kerap2 susah sikit...sbb sangkut dgn kerja...nak ambil cuti xberbaloi sbb rasanya nk buat BP ni sekejab je kn.. #Bakal ibu yg buntu #23weeks #Journey of first pregnancy

Berat naik
48 Balas

Saya baru je habis 3 kali kene buat bi-weekly BP check ni. Pertama kali tu memang pegi klinik swasta, sebab nurse cakap boleh je pegi check klinik swasta. Tapi hari2 seterusnya saya pegi KD je sebab rasa dia check lagi menyeluruh. Memang sekejap sangat dia check tak sampai 15 minit, selalu saya datang jam 10 keatas sebab waktu tu ramai dah siap check perut apa semua, ada jugak sekali saya datang pukul 2 petang pun tak ramai.

Saya cek sendiri bp. Beli mesin tu dekat shoppe bawah rm50 boleh dapat dah. Sebab start kene check bp ni memang sampai bersalin rasanya akan check jugak 😂 sy pula mula-mula buka buku pink, jenis ada darah gemuruh sgt tinggi bp 133/83 Bila monitor sendiri kat rumah normal je, 116-128/62-79 Ni berat naik 3 kilo lagi haha kena minum air gula kali ke dua pula 😂yeay harap lepas la gdm

4y ago

Sama laa sis , bli je bp monitor cek sendiri lg senang ,🤭

Saya baru je balik klinik pagi ni kena macam awak juga haha selang dua hari kena check bp sebab dalam masa seminggu naik 1+ kg and sekarang kan dah 35+ weeks so seminggu sekali kena gi check kat klinik.. Nurse saya cakap boleh buat kat rumah atau farmasi atau mana mana je, cuma minta dorang tulis dalam buku pink tu je

Boleh pergi mana-mana klinik. Saya pergi klinik komuniti (1Malaysia), bayar singgit sbb bukan pekerja government. Sekejap je dalam 5 minit..nurse yg amik bacaan. Lepastu pergi klinik swasta sbb terlambat, klinik komuniti dah tutup. Sekali klinik swasta cek bp free jerr alhamdulillah

Saya 2 minggu lepas berat naik 2.7kg dalam masa sebulan. Jadi esok kene p check up lagi. Saya dah jaga makan, control makanan@minumam manis, malam tak makan sebab risau berag badan. Tapi masih naik 2kg dalam masa 2 minggu nih. Macam mana nak buat ya. Takut misi marah. Sekarang 22++ minggu

4y ago

Kurangkan nasi putih, sy pagi oat kul 8, 12 makan roti sayur daging, malam kul 6 kadang ikan, telur bungkus dll ada sayur hijau, n roti whoalmeal. No nasi, kalau nak nasi pon suku, sayur wajib lebih. Alhamdulillah smua normal. Snack kacang2 n buah pear, limau, apple. Minuman manis2 kurangkan or xde sama skali.

Kalau sis tak sempat pergi pagi cuba pergi ptg.. Sy kadang tak sempat sy check sendiri kt rmh atau kt farmasi.. sy ty nurse dulu tu pun nurse tanya juga sbb tak pergi check kat klinik.. Kat klinik sini walau nk pi check bp je pun kena check air kencing kdg kena timbang berat juga.

Sya pernah buat sbb berat bdn naik mendadak 2.3 dlm msa 2 mgu.. Dlm masa 2 minggu selang sehari kena dtg klinik utk chck BP..syukur xda mslh dgn BP. Skrg dh masuk 33weeks.. Tp masih risau psl berat bdn je.. Takut naik mendadak lg.. Dh 2 kali minum air gula rsult pun normal..

Sy kena gi klinik 2 kali 1 mg..dh ckp ngan nurse ade mesin bp tu kt rmh tp dia x bg buat sendiri..kena gi klinik juga..klu farmasi tu x sure mgkn sis kena tanya nurse tu dulu blh atau tdk buat di luar..sbb kdg2 KK ni lain2 caranye

Saya xpasti kat mana lagi boleh check sebab setiap kali check bp,nurse suruh kecing dan dorg akan check jantung anak sekali..saya pun dah sebulan kena ulang check bp nasib la saya ni suri rumah dan somi pun keja sendiri ja..

Br settle cek BP mngu lps 4 kli selang 3 hri..alhmdulillah xyh refer dktr sb nurse kt BP elok...cek BP kjap je...sy pg awl sb nk kjar wktu msuk ofce...tp klu lewat inform HR je n alhamdulillah ofce sy xdk mslh..☺️