Gbs positve

Salam ibu ibu yang ada pengalaman gbs positive . Saya nk tnya sye gbs + . 1)Bila nk bersalin kena admit wad awal atau ikut je trikh due atau turun tanda baru g spital ? 2)adakah klau bersalin czer baby kena on antibiotik mcm bersalin normal jugak ? 3)klau paling lama berpa lama ibu dan baby ddk spital utk gbs positive ?#ingintahu #bantusharing #firstbaby #firstmom

2 Balas

Sy brsalin 1/10 aritu. Gbs+ 1. Brsalin bila turun tanda/smpai due (tgk mne dlu, keadaan ksihatan mommy n bby), just mse nk brsalin takot staff trlps pndang jd kne bgtau siap2 kte +gbs spy dorg boleh on ubt. Mcm sy czer, jd sbelom brsalin mmg drip ubt dlu. 2. Baby sy x on antibiotics. Lps brsalin trus dpt pegang baby (lps kesan ubt bius hilang). 3. Alhamdulillah sy stay dua mlm lps brsalin, itu pon sbb baby kuning. Baby xde sbrng mslh yg d sbbkn gbs maybe sbb sy czer. My friend gbs+, brsalin normal pon stay 2 mlm je lps brsalin, sbb baby ada mslh prnafasan skit jd doc nk pantau keadaan dy dlu. Apa2 pon mommy jgn risau n takot, just stay positive, jge pmakanan, bykkn minum air kosong n jge kebersihan miss v. Underwear kerap tukar, klu guna panty liner, if possible paling lme pkai dua jam, lps tu tukar. N lps buang air kecil or besar, standby tissue or kain lap area miss v bg kering. Mcm sy mmg beli tissue tandas byk2 n dlm handbag pon standy pack tisu byk, kot2 tndas awam punya tisu abis.