Naikkan HB

Salam and hi ibu ibu semua 😍 hari nie saya dah genap 36w. Nak cerita pasal HB saya selama 9 bulan nie. Hehe Sebelum pregnant saya mmg suka betul makan seafood. Kadang kadang terlampu banyak makan sampai badan saya sengal sengal 😂 org kata baik baik karang kena gout. Masa saya buka buku pink, HB saya 14.8. Masa alahan melanda saya try and error, saya ikut menu suami makan. Suami saya hantu ayam. Barulah hilang alahan saya. Btw kami berdua memang kuat minum teh o ais. Setiap kali makan luar mmg wajib la teh o ais tu hahaha Seafood saya tak sentuh langsung sejak tu. Saya makan ayam aje. HB saya makin turun dari bulan ke bulan. 14.8 turun 13.1 turun 12 then turun 11.9. Saya pulak tak stop minum caffeine (salah sendiri). Tapi bersungguh la makan jambu batu la buah naga la kekonon nak naikkan balik. Entah kenapa masuk je 33w saya nak makan udang sotong pulakkkk 🤣 takmau ayam. Muak. Dan hari nie result nya 13.5 pada 36w 😝 omg saya hampir nak beli pati delima la apa la semata nak naikkan hb. Happy nya rasa hari nie 😂 sekian saja share hahaha

3 Balas

hb kite mmg x tetap. akan turun naik. selalu nya masa 2nd trim mmg akan turun. msuk 3rd trim hb dh mula naik balik. x perlu risau. sye tiap kali checkup jrg naik hb. selalu turun jee. dri 15 terus smpai 11. msuk 3rd trim, mula naik 12. sebab tu x perlu risau sgt selagi x bwh 11 x perlu risau. 11 tu kira border line.

2y ago

Ya betul sis setiap bulan akan turun tapi saya tak expect dia boleh naik mendadak. Saya assume saya punya HB akan turun lagi sebab setiap bulan turun 1.0 😌 Saya share sebab saya happy.

kalau yang ada masalah hb semasa pregnant ni memang kena elakkan minuman kaffein 😌 saya pun bulan lepas elok ja 13.5 pastu cek up 9/11 ni hari tu turun 11.6 😅 salah saya juga sebab kerap minum milo, teh atau kopi sekarang saya start balik taknak minum semua tu minum air kosong je 😪 haisss

2y ago

Milo saya minum juga tapi tak everyday sebab nanti sembelit. Saya dah lalui 3-4 hari tak membuang 🤣 ada juga la beli kopi ais small cup buat rasa rasa. Tapi 1 je seminggu

sme la sis.. sye pn mse bkak buku tggi jgak.. mkin lme mkin turun..tp still atas 11 la.. pas tu tbe2 naik smpi 12 plak.. hepi bkn main! sbb rsau tkot turun lg 🤣

2y ago

Kannn. Bila naik tu, rasa mcm bangga dgn diri sendiri sekejap 🥲 rasa mcm satu hari tu mmg mood baik hahaha