nak tanya pengalaman

salam ibu-ibu, nak tanya pengalaman yang pernah scan baby dari bawah, sakit tak?yang pernah uri masih kebawah dalam 32 weeks boleh cerita pengalaman hmm tips ke ? ? #firstbaby

2 Balas

Hi , saya dulu pp type 4 . Saya kena bedrest sebulan lebih kat hospital . Sebelum warded , doc kkia suruh refer ke HKL , doc situ decide saya tak boleh bersalin normal , kena cser sebab uri tak naik langsung . 37w saya emergency cser sebab turun tanda nak bersalin . Ikut tarikh bersalin 27/1/20 tapi 11/1/20 dah bersalin . Biasanya utk uri kat bawah ni , bila solat sujud lama2 sikit , takpon kaki naikkan ke dinding selama yg kita mampu buat , kena kurangkan pergerakan . Tapi saya buat dah semua tips tu , tak berkesan bg saya . Hehehee ikut org juga tuh . Kadang bila nak dekat bersalin , uri akan naik sendiri. Cuba pujuk baby , cakap dgn baby supaya baby bawa naik uri ke atas . Insyaa Allah . ☺️

Mcm sy dlu pp type 3.. jika alami uri bwh ni... Doc akn nshti kita kena bykkn bedrest...jgn byk brjln..brdiri lelm pn xleh . Jgn angkt berat2.. kena rest je..dan jgn stress...nti tkut bleeding bhya pd mommy n bby.. Ada juge bg tips bykk. Sujud. Tp mcm sy dh try mcm2 still sm juge. Last2 sy brsalin pd 34minggu..bby berat ms tu 2.1kg..n kena stay 17hri di nicu..tp ketegori bby prem la..sbb lahir xckup bulan...+ Czer...