nak tanya

salam ibu-ibu, nak tanya breast pump ni penting ke ? brand apa okay? kalau suri rumah seperti saya. tengah belek2 barang baby? mcm2 juga eh nak kena beli? #firstbaby

13 Balas

Benda tu wajib sis.. Berdasarkan pengalaman sy..ank 1st sy xdpt bagi nk bagi susu..sebab puting pendek dan baby dpt nk menyusu..time tu susu badan dh ada..skali bengkak susu..time tu dgn xda pump..ya Allah sakit nye..rasa menyesal x beli pump masa mengandung haritu..sy pun surirumah x terpikir pasal pump..sbb yakin boleh bagi susu badan..tpi apakan daya... Esok nya sy suh adik sy beli kan pump... Sy rasa sis beli je pump..xkisah lah jenama apa pun..janji ada bt stanby...

4y ago

Sis..nurse pnah bagitau kalo bjaya full breastfeeding tu maksudnya dh berjaya la tu 😂kalo kita pump pun blh la kan..sama jugak kan dgn direct? Ataupun tu tak di kira? Keliru

Bagi saya, kalau fully housewife xperlu dulu sis. Direct bf je lbh mudah. Baby ada dpn mata, so direct je senang. Kalau start pump, nnti baby xnak direct lg leceh. 2 jam sekali nk kena bangun pam, nk kena cuci pam, nk kena sterile. Lps tu baby tido, kita nk sambung pam. Bg saya la, kalau boleh direct, bg direct je. Melainkan sis plan nk kerja, nk tinggalkan Baby dgn sesiapa, then nk buat stock susu. Hehe tp kalau ada duit lbh, ok je beli. 💜💜

For me, if you choose to fully breastfeed your baby and you are a working mommy then yes! If you are a housewife then it is depends on you. Optional. But i will suggest you go for marmet (perah with tangan) #free dari beli pump (incase of bengkak susu). And direct feeding is better than pumping. Way better. Bonding dgn anak 🥰 hope this will help you mommy! Wish you all the best 💪🏻

bagi saya kena beli. yg murah2 je ada rm30 pun. g la momo house kat shopee tengok. asalkn ada stanby je. kalau x nk, kena belajar marmet (guna tangan). just incase bengkak susu ke. ada yg manual, ada single or double, ada battery chargeable dan ada direct electric. tp kalau suri rumah stanby yg simple2 saja.

Pump x pting bg sy..dulu 1st bb, husband blikan sbb dgr kata org spya sng nak klrkn air susu klu bgkak.Bila kita bljr kat org tua2 dulu,teknik urutan dgn tgn lbh baik utk klrkn air susu tu.Kira membazir jugalah sbb br ,1@2kali guna lps tu simpan ja kat almari,last2 bg kat ipar juga.

Saya beli secod hand tapi parts beli baru. Saya student lagi kekadang je hantar anak. Buat stok just untuk bila hantar kalau kat rumah tak pun. Tapi kalau breast full saya pakai brest pump manual je. Yang silicone tu

Sy awal2 tu tkbeli, tp sbb masa menyusu tu pedih sgt2 dan kena bengkak susu sampai demam, sy beli. Lama2 tu dh ok. Sy bf spt biasa. Awal2 sikit je susu, lepas pump dia jadi makin byk dan lancar.

Sama dengan saya tak ada pengalaman sebab anak first. Mula mula terfikir nak kena beli ke tak sebab sy house wife. Tapi fikir fikir beli jela untuk standby 😄 sy beli yg single punya je

Sya stanby je takut bengkak susu..kadang2 baby ni menyusu tak banyak sempat sebelah je terus tido..dah yg sebelah bengkak..standby je in case pape jadi beli yg murah pun ok..

sy dr anak first sampai la yg ke3... xpenah beli pump susu nie... belom sempat nk bengkak,,susu da abis... 😅😅 anak2 sy kerap susu...