Buntu... Kuning baby

Salam ibu... Ade petua x nk cepat turun kuning baby? Sekaranh baby da 42 hari... Tapi kuning dia masih 120 lg... 💆 #ingintahu #pleasehelp #seriusnanya

25 Balas

Petua utama kena kerap susukan baby supaya baby lebih kerap membuang air kencing n berak. Bilirubin tu keluar melalui najis. Lagi kuning air kencing or najis tu lagi bagus. Mommy pun jangan makan makanan yang panas2 contoh herba2, jamu2, halia, black pepper. Ni makan memang pemangkin kuning baby. Dulu saya susukan baby setiap sejam sekali. Walaupun tengah tidur, saya kejutkan bangun untuj menyusu. Baby kuning memang tidur kerap n tidur lama. Kena kejutkan. Kalau baby tak hisap, boleh gosok2 umpama geletek tapak kaki dia, buka seluar biar dia rasa sejuk2, gosok bawah dagu/ pipi dia, gosok telinga n side burn utk buat baby terjaga. Boleh juga cuba mandikan baby dengan daun inai, daun semambu, daun dukung anak, or boleh beli bunga jasmine dari kedai sensei cina. Cakap je nak ubat / penawar kuning bayi utk buat mandian. Semoga dipermudahkan and baby cepat sembuh dari kuning..

anak sy kuning 101 hari... amik sample darah, amik sample air kencing ulang alik hospital... alhmdulillah xda masalah. cuma mmg kuning lmbt turn.... sbb ibu nye darah O.... sy amal kn vitamin blackmores vitamin d dgn kalsium. alhmdulillah semakin hari turn kuning. beli kat farmasi.... doktor yg saran kn amik vitamin tu. sbb kite kn bntu baby untk turunkn kuning dia

anak saya skrg prolonged jaundice pada hari ke 15. waktu hari ke 12 alhamdulillah kuning baby turun dari 260 ke 130 setelah bagi susu badan dan kerap bagi baby bangun waktu siang hari. tapi kalau tak ada susu badan better bagi susu formula. nurse bagi tips supaya baby bangun waktu siang, kena bukak baju dia atau basahkan muka dia.

2y ago

ouh.. hopefully anak hannah semakin sihat insyaAllah. kita as a mom hanya mampu bagi breastfeeding je utk baby cepat sihat & tambah berat badan.

cuba bagi baby mandi dengan air taugeh. spupu sy try bg mandi 3 hari dh hilang kuning tp sy xsmpt buat sbb ank sy dh amek darah n air kncg dlu. lpstu dr ckp ank okey xprlu ke klnik dh sbb dri 200 lebih turun ke 140 lebih cmtu jgk. slme 1 bln lebih jgk bru dy hilang dgn sendiri. tp kena kerap bg susu la ..alhamdulillah skrg dh nk msuk 4 bln dh..

Anak saya pun kuning kena tahan wad 2hari, lepas keluar hospital kuning 136. Malam tu dia tidur susah nk gerak bagi susu, esok check up terus kuning naik 245. Doktor suruh admit balik. Kali kedua keluar hospital bacaan 140, esok naik jgak 221. Saya cuba bagi air sengkuang cina fresh dari buah satu sudu kecik, check up next day turun 120

prolonged jaundice dah kan..mesti dah buat test darah utk cek hati semua kan? doc kata result semua ok ke x? kalau ok just kerapkan penyusuan je..anak sy pun almost 2bulan jaundice,mmg tunggu hilang sendiri je..doc kata salah satu faktor sbb darah anak berbeza dgn ibu, sy berdarah o dan anak a..

2y ago

takde cek darah dah lepas buat test yg details tu..sbb da consult dgn doc, doc suggest ibu amek supplement vit D (full bf)sbb bacaan tu je yg mcm ats pagar tp xmerbahaya..dan kemungkinan susu sy kurang membantu utk turunkan birubilin..lebih kurang cmtu la pemahaman sy masa doc tu explain..

Anak sy pun prolonged jaundice 44hari. Last week bacaan kuning 170. This week terus mendadak turun ke 50. Sy guna shower gel youbaby. Boleh kot try. Mana tau berkesan sbb sy dh cuba mcm2 petua turunkan kuning anak sy, smua tak berapa berkesan.

anak sy pernah kne kuning dlm 3 minggu. sy sewa mesin fototerapi utk bantu kuning anak. ada juga sapu2 krim youbaby lepas mandikan / salin pampers anak. yg penting kne pastikan ada najis lepas nyusukan anak dgn kerap..

jangan ikut petua bukan2..anak orang lain mungkin nampak berkesan tapi secara kebetulan saja sebab bukan kategori prolong jaundice...janji test darah semua okay..lama2 hilang sendiri..cuma kerapkan penyusuan saja..

2y ago

setuju..prolonged jaundice ni mmg tunggu hilang sendiri je..as long as result hati /test kencing tu ok..