Bisul kerap naik

Salam / hai semua . nak tanya kalau kerap naik bisul time pregnant ni bhaya tak ? slalu naik area paha n miss v ? dh consult dr , dr cuma bagi krim sapu ja

2 Balas

mcm saya sis. kene right labial abscess. first kene masa awal awal kawen and jun 2022 kene operate. lepas operate baru tau i pregnant n frst baby gugur di usia 8mnggu. xsure sebab apa, adakah infection yang operate haritu atau kesan dari ubat bius cucuk kat belakang tu. lepas operata boleh dikatakan setiap bulan akan jadi infection and dia jadi membengkak. memang sakit sangat. n setiap bulan jugak duk ulang alik hospital n klinik je kejenya. then alhamdulillah, lepas da gugur, Allah rezkikan second baby. pernah jadi bengkak tu balik masa second pregnancy tapi alhamdulillah x effect kat baby. sampai ade satu masa doktor kata bengkak tu yang ada nanah dah ada bakteria sampai ada infection n masuk ke salur darah sampai saya punya darah putih tinggi. tu bengkak paling besar saya pernah kene. sptot kene warded tp doc pakar bg je consume antibiotic dlu sbb sy pun baru operate. alhamdulillah okay. biasanya doc akan bg antibiotic utk kes sy n doc advise suh consume sampai habis. n utk kes ni, lepas da ramai doc n pakar saya jumpa , depa advise suruh jaga hygiene(pastikan underwear kering /kalau basah,sila kerap tukar/elakkan pakai pantyliner), minum air suam banyak n elakkan manis manis (mcm saya ade family background kencing manis so memang tendency utk jadi balik tu senang la), gunting instead of shaving, atau kalau nak shave jangan botak ataupun tukar type of shaver. beli shaver yang jenis selamat mcm laser tu. mahal sikit takpe yang penting untuk kesihatan. Dalam kes saya, yang saya perasan, selepas saya shave, so memanh akan terus kene. shaver tu memang pakai sekali buang je. cuma mungkin sebab saya shave sampai botak. so akan ade liang liang yang menyebabkan air berkumpul dan akhirnya wujud bakteria dan ada nanah. lepas kene bengkak yang paling besar tu, memang x kene lagi da. mungkin sebab saya xcukur. saya risaukan kandungan kedua,so better saya jaga dulu n xcukur dulu buat masa ni. sebab doc yang last saya jumpa pun, dyorg advise x bagi cukur dulu,, so nak dekat melahirkan nanti baru kene cukur la. mintak dijauhkan la kene lagi. semoga dipermudahkan urusan sis. tapi kalau ade bisul ada nanah, (yang sakit tu nanah. ) kalau boleh elak daripada picit ya. sebab akan bagi infection lain pulak nanti. vaginal area tu kecik je. bahaya kalau picit sebenarnya. moga dipermudahkan urusan sis dan moga bermanfaat.

1y ago

Saya baca sampai habis walaupun panjang! Terima kasih untuk ilmu baru ni

Tk tahu sbb tk pernah kena lg 😅 tp bisul ni sbb jangkitan bacteria kn, jd kena jaga hygiene. Selalu basuh bersih2 slps guna tandas especially tandas awam