MOMMY GBS

Salam hai mommy, ada tak mommy yang ada pengalaman GBS + dan selamat melahirkan? Nak tanya, baby kena tahan NICU selama berapa hari ya kalau mommy yg ada GBS? Atau lepas bersalin dh boleh discharge? #firstmom #pleasehelp #firstbaby

7 Balas

wslm, awak. saya candida&gbs+. alhamdulillah dah selamat melahirkan baby 5.1.23. masa masok labour room mmg doctor xdn on antibiotik dkt sy. sbb air ketuban pecah dulu masa tunggu nak masok labour room. baby lahir2 tu doctor letak atas badan. bagi skin to skin dgn kita selama 1j. selepas tu baru doctor ambik baby pantau dlm masa 48j. tak sampai 48j baby boleh discharge je dgn sy. kira 1hari setengah ja doctor pantau. sy tnya doctor, doctor ckp baby okay je. xde pape. doctor xon antibiotik pon dkt baby sy. skrg dh 39hari pantang

2y ago

inn shaa allah, awak dn baby xde pape. pastikan alert dgn tnda bersalin saja. doctor ada bgtau if air ketuban pecah baby dh keluar risiko nak kena jangkitan tu nipis dh. kecuali masa air ketuban pecah kepala baby masih di atas. risiko tu tinggi. tp jgn risau doctor akan pantau baby kita dn on antibiotik. doctor akan check darah baby nk tengok terkena jangkitan ke tak

sy pulak masuk wad masa 37minggu 4hari , ada contraction tapi bukaan baru 1cm dan ada gbs . on antibiotic 4jam sekali , 38minggu baru bersalin lepas induce belon . Total kena warded 6hari , takdan balik sbb bby kuning plk . tapi masa warded tu baby dduk skli dgn sy tak diasingkan dlm nicu

Hi, Puan. Pengalaman saya Alhamdulillah baby tak di tahan dalam NICU. Kami berdua discharge seperti biasa. Semasa dalam labour room, doktor akan on antibiotic untuk ibu supaya kuman tersebut tak tersedut oleh baby.

on antibiotik 4jam sblum baby keluar. tp dah pecah ketuban pon sblum on antibiotik. doc amek baby sy dlm sejam saja. setel jahit sy, baby pon nurse hantar pada sy semula. discharge sama2 petang esoknya

sye plak sempat on antibiotik sblum bsalin.. tp blood test bby sye x ok.. so bby kne tahan 5 hari utk on antibiotic..

Sy ada GBS. Tp anak lahir pramatang. 35w. So kene on antibiotics 5 hari kat baby.

Thank you mommy2 sudi share experience 👍