Datang haid/Pregnant

Salam, Hi dr. Saya berumur 25tahun. Last period saya start 14/5. Sepatutnya mengikut jadual 7/6 start new period saya. Tapi saya takde tanda2 nak period. Pada 31/5 saya ada melakukan seks ringan bersama partner. Tiada melakukan seks kedalam alat sulit saya. Kami hanya melakukan seks ringan iaitu hanya bersentuhan alat kelamin antara satu sama lain atau lain kata 'tiada unsur pancut dalam/memasukkan zakar kedalam vagina'. Pasangan saya juga tiada mengeluarkan apa-apa air dari alat kelamin dia. Hanya saya yang mengeluarkan air pada waktu itu. Adakah ini menyebabkan saya lewat period atau adakah ini menyebabkan saya akan berisiko mengandung? Mohon dr dapat beri penjelasan.

6 Balas

Kalau stress, gelisah yg tinggi, benda2 mcm ni pun boleh kacau hormon dan menyebabkan lewat period. So, chill and relax. Tunggu seminggu. Kalau still x dtg, try buat upt. Kalau -ve, then tunggu lagi seminggu and repeat balik upt

test upt , kalau neg , mgkin hormon awak kacau takpun ovulasi awak lewat sbb tu priod jd lmbt

boleh jadi perubahan hormon selepas awak kawin. kalau masih awak was2 cuba la check upt.

Hi sy bkn doktor ye. Awk baru kahwin ke? Biasanya kalau baru kahwin mmg hormon lari sikit.

12mo ago

ye betul sis...sy teruk jugak Lepas kawen Tu ingt pregnant tapi upt negative ajer memanjang...lepastu sy regular semula period..Bulan 2 haritu sy test upt positive...tapi chemical pregnancy...smpai skrg sy xda rezeki lagi..sy percya dgn rezeki Allah insha'Allah Allah bg sy rezeki bila tiba masa nya..amin²..

Kalau hanya awak yg cum, rasanya tidak boleh pregnant

12mo ago

ye normal je period dtg lewat or cpt beberapa hari sblum tarikh jangkaan.. ingt 1 je, selagi sperm x jumpa ovum, pregnancy x kan berlaku ye..

Kalau lmbat lgi seminggu. Test je upt terus.