Masalah HB rendah

Salam dan hai semua mommies. Saya ada beta talasemia trait. Sekarang ada masalah HB rendah, 8.8 saja. Baru 19weeks. Ada yang boleh sharing macam mana nak naik kan HB tuk yang ada masalah talasemia trait ni. Tq in advance. #betatalasemiatrait #hbrendah

5 Balas

waalaikumusalam ..saya pun beta talassemia trait jugak .kejap naik boleh la sampai 10.6..sekarang turun 9.7..memang ni la nasib kita penghidap talassemia ..redha je la vitamin nurse suruh tukar iberet/ maltofer or sangobion . saya sekarang tengah try iberet. macam haritu saya naik 10.6 tu...bulan tu saya amalkan kacang kuda dan kurma 7 biji blend dengan susu .. sebab tetiba sangkut gdm masa 28 weeks . saya berhenti minum kurma and makan kacang kuda ..turun balik 9.7. pakar pemakanan kata saya boleh amalkan kurma ..ambil kuantiti sikit macam 1-3 biji ..kacang kuda .boleh jadikan snacking .. kalau awk tiada gdm mungkin boleh makan lebih lagi.. macam makanan lain tu, macam selalu nurse selalu sebut ..bayam, daging merah,kerang dan lain-lain ..boleh naikkan hb . saya makan macam mana pun memang susah nak naik ..vitamin new obimin tak berkesan..zincofer tak boleh nak telan ..blackmores pun lebih kurang macam vitamin new obimin ..tak membantu dari segi hb .. awk try dulu kacang kuda rebus dengan kurma ..okay..inshaaAllah *kurma ajwa dekat shopee (mahnaz food) tak berapa manis sangat and sedap) saya dah try .. * kacang kuda saya beli dekat shopee jugak.. awk type je. . tips rebus .. rendam dulu semalaman dengan air biasa saya letak dalam peti ais, saya letak dalam bekas bertutup..anggaran setengah cawan.(boleh dapat 1 cawan bila dah rebus) .. lepastu rebus dalam 1-2 jam .api kecil .tutup dengan penutup periuk .bila kurang air tambah.sampai nampak kacang dah tanggal kulit tanda dah masak....dan tutup api ..boleh letak garam sikit ...biar rendam kejap ..tapis, dan terus letak dalam bekas . kalau setengah cawan kacang kuda. saya selalu makan untuk 2 hari .. half saya simpan dalam peti ais bila nak makan ..rebus balik sekejap..

2y ago

sama la. kena redha. tq ye bg tips. InsyaAllah sy cuba nnt❤️

cuba beli kurma merah then rebus klau nk rsa manis² buah letak gula batu sedikit☺️InshaAllah HB akn naik smula..sbb sy prnh amalkan minum air rebusan kurma merah HB dari 9.5 naik jd 12☺️☺️

2y ago

tq ❤️

Boleh cube amalkan pati delima, mkn kurma, kismis tiap pagi... insya-Allah HB ok.. 🙂

2y ago

Same2😉

Saya makan anggur hitam dgn air delima, alhamdulillah hb saya naik dari 10.2 ke 11.1 👍🏻

2y ago

tq bg tips ❤️

puan cuba minum susu wildan utk ibu hamil....sy br ni hb 12...insha Allah dgn izinNya

2y ago

tq share❤️