Risaukan anak

Salam, anak saya speech delay, skrg sklh kat tabika perpaduan, perckapan ada perubahan sikit, tapi masih belum lagi faham soalan² yg panjang, dia masih keliru kadang. Bln4 nnti dah masuk prasekloh,risau cikgu dia xfaham. Ckgu yg kat tabika skrg faham dia mcmna. Korang ada anak umur 6 tahun yg speech delay jga ke? Mcmna korg handle mslh ank kalau ckgu² org² tanya knpa anak xlncr lg bckp.kadang putus asa juga,suami pn xmembantu anak.

2 Balas

tahun ni masih ada masa utk improve percakapan dia.. kalau dia dah mula bercakap, in syaa Allah ok jer.. cuma pembelajaran dia mgkin akan terkesan.. anak saya masuk darjah 2 bulan 3 ni.. dulu speech delay, boleh bercakap je, cuma kadang2 penyampaian cerita tu masih di bawah tahap.. tapi okay jelah bagi saya.. pelan² dia semakin baik yg saya nampak. puan jangan terlampau risau.. banyakkan berbual dgn anak.. kurangkan gadget.. and selalu bawak buat aktiviti anak grounding, ransang sensori dia.

ada bawak ke pakar/speech therapist tak? sbb dah 6 tahun mcm lambat sgt kalau tak bawa. sepatutnya awal2 ikut milestone bercakap sekian2 umur, bila takda progress puan terus kena ambil tindakan.

1y ago

ada, ank on terapi dri umur 3tahun.tapi kadang temujanji 3bulan skli,kalau extend 5bulan sekli dtg hsptl lgi.