Ada fibroid semasa preggy 16w?

Salam ada x mommies yg preggy ada fibroid masa preggy. Blh bersalin normal x ? Mcm mne nk kecutkan fibroid? Dan makanan ape yg kene elak ye? Tq #firstmom #SeriusTanya #ingintahu #bantujawab

5 Balas

Hi, saya sedang pregnant and ada fibroid juga. Untuk bersalin normal tu, based on my doctor dia kata boleh sebab fibroid saya tak ganggu laluan untuk baby keluar. Jadi saya suggest next appt sis boleh tanya doctor kedudukan fibroid tu. Saya tanya doctor makanan apa kena elak, dia cuma cakap elakkan makanan yang ada soya contohnya macam kicap. Macam kes saya, fibroid still tak mengecut tapi makin membesar walaupun kandungan dah masuk 5 bulan. Semoga fibroid sis mengecut dan pregnancy dipermudahkan! Doakan saya juga ya

4w ago

sy paling xtahan bila duduk lama² lh sakit punggung jdi, pastu kdg2 skit pelvis. dan kerap kencing mcm xlawas gtu. kalau sakit abdomen ke ape xde, 1/7 nanti sy kene jmpe pakar untk dia buat pengesahan la ada ke xde. hrp² mengecut lah risauu gak sy.

Saya ada fibroid, detect masa 22 minggu 5x6 je, hujung pregnancy 9x11, tapi sebab kedudukan dia dekat bawah, jadi dia tutup laluan. Kena czer tapi czer straight dari bawah pusat, sebab taknak ganggu fibroid tu takut pendarahan teruk. Now baby pun dah almost 2 bulan & semuanya okay. Harapnya semua berjalan lancar untuk awak juga 😄

3w ago

Hi sis, after bersalin macam mana dengan fibroid sis? Mengecut ke? Dan apa plan Dr kalau sis boleh share?

Saya masa awal pregnancy doctor ade detect fibroid. Last week (21 weeks) buat detail scans, sono cari fibroid tu tak jumpa. Mungkin dah mengecut. Saya tkde pantang apa2 makanan sbb mase doctor detect fibroid tu dia takde pesan apa2 makanan yg kena pantang.

4w ago

ok tq sis share pengalaman 🥰

minum jus mamariam sis