Jahitan luka bersalin terbuka

Salam. Ada tak yang pernah lalui macam saya sedang alami ni. Saya pantang hari ke 26 sekarang. semalam saya check bahagian jahitan dh keluar benangnya. Bahagian luar private part dh bercantum dan makin ok tp dalam bibir miss v tu mcm belum bercantum dan terbuka jahitannya. Kat situ yang pedihnya bila kena air. nak riba anak pun tak mampu mmg sakit sangat². Nak baring, berdiri, duduk serba tak kena dibuatnya. Setakat ni belum ada tanda² spt bau busuk atau nanah. saya sentiasa keringkan luka sebelum sapu ubat dan kerap tukar pad. Selain serah diri untuk dijahit kali kedua.. ada tak apa² petua tuk cepatkan cantum luka? Saya first time beranak.. tak mampu nk sambung lagi pantang kalau kena jahit lagi sekali sbb anak makin besar dan berat. Ibu ayah saya dah tua dan uzur. Saya pantang kat rumah ibu ayah saya sekarang ni. Harap ada yg boleh bantu 😭 #seriusnanya #pleasehelp #firstmom #firstbaby #bantusharing

8 Balas

boleh try gel ni sis..nurse sye rekomen kt sye..tp dia rekomen mse sye bru balik hospital hri tu so,luka fresh lagi la kiranya and alhamdulillah luka dh baik tp sye pulak terlasak sikit so terbukak sikit tp nurse kata luka saya x pape elok je..sye pakai gel ni..utk kes sis ni sye x berani nk ckp tp boleh cuba In Shaa Allah mudah2an sis ,cepat sembuh luka sis tu..aamin... pape tnye nurse dulu la utk cek luka tu ya..

2y ago

tq awk bg suggestion. nanti sy search. alhamdulillah sy dh ok sikit masih guna ubat hospital bg. sy ada beli pil herba kt kedai tabib cina tuk rawat luka dalaman alhamdulillah dh makin baik . kena betul² limit pergerakan masa jahitan baru terbuka dan kena rajin jaga kebersihan. risaunya masa tu takut kena jahit sekali lagi je 😭

sy hrini hrini ke 39 berpantang..luka merah n pedih sgttt...esok jumpa doc..luka sy xcantik..misi yg jahit sy tu jahit xbetul..dendam apa la kat saya..msa jahit pon dia mrah2 😌😔..nak kentut pon pedih..benang kukuh lagi..semoga Allah permudahkan urusan kita yaa..

2y ago

Allahuakbar.. prlu ke dia nk marah² tu kan kerja dia. betul awk seksa sgt nk kentut, bersin, batuk kena kepit kaki rapat². semoga dipermudahkan juga urusan awk sis. semoga cepat sembuh

haah sis better bagitahu nurse dulu . saya pun sama jugak jahitan terbuka tapi nurse kta tak perlu jahit . sakitnya tu sampai boleh emosi time berpatang . lagi satu saya dapat pakej benang tercabut , sembelit plus buasir teruk huhu . semoga sis cepat sembuh ya !

2y ago

tq sis 😘 sy ws tanya nurse kk, dia kata selagi tak bernanah boleh je rawat sendiri kt rumah. risau nti bila jmpa doktor dia suh jahit lg sekali. ye awk seksa sgt dh la jahitan terbuka hari tu jgk la sy sakit perut sembelit. nk taknak kena buang air besar jgk sbb perut rasa memulas sgt². seharian sy menangis je sbb sakit semua kt bwh tu. mampu baring je. anak sy bg kt adik suh handle sbb sy betul2 sakit sgt masa tu. sbb risau kejadian berulang lg sy gi farmasi staf bg sy pil sunward laxodyl suh telan 2 biji 2x sehari alhamdulillah smooth je buang air besar. kt luka jahitan sy sapu ubat yg hospital bg cma tambah ubat herba beli kt kedai tabib cina. dlm 2 hari cmtu luka dh kecut

betul.. baik bgitau nurse sbb sya hritu pown mcm tu tpi bhgian luar n benang trcabut sndri sbelum kering. sya cemas takut kena jahit kli 2..diaorg cek n bgitau x pyh jahit n sya letak minyak gamat je bgi tutup sndri

2y ago

alhamdulilah

bgtahu misi segera.. risau terkena jangkitan apa².. bagi dorang check dulu.. klau dorang kata x perlu jahit baru ikhtiar cari gel apa² bagi cantum kulit

2y ago

alhamdulillah sy dh rujuk nurse kk dan tak perlu jahit. skrg dh makin ok cuma selagi luka x bercantum penuh kena jaga kebersihan dan jgn lasak sgt 😂

bagi nurse cek. sy masa minggu ke 2 jahitan terbuka. nurse bagitahu xperlu jahit. cuci bersih2 kalau ada nanah bagitahu nanti dia bagi antibiotics.

2y ago

ye sis sy dh bgtau nurse kk. x pyh kena jahit pun cuma kena jaga kebersihan dan kurangkan bergerak. setiap masa sy check risau ada nanah tp alhamdulillah so far xde nanah. skrg dh makin ok ada sikit sakit² tp dh boleh duduk dgn tenang n syukur dh 😂

sis boleh cuba pencuci miss v PRODUK JRM PUTIK TELAGA DARA ..sy guna ni alhamdulillah luka cepat je baik...sy skng berpantang hari ke 30

2y ago

ye ke sis. luka sy dh kecut sikit maybe dh makin ok sikit sy boleh try. tq bagi suggestion 😉

Saya pun nak tahu jugakk. Saya tengah alami sekarang😭 skrang hari ke 38 msih trbuka kat area tu😭

2y ago

sis gi check kat klinik dulu. sy mula2 kena sy ws tanya nurse dlu. esoknya sy gi check nurse kata luka dalam sgt benang plak tercabut sebelum luka sempat bercantum tp tak payah jahit lagi sekali cuma kena jaga kebersihan. kalau ada keluar nanah atau darah busuk kena terus gi hospital. alhamdulillah so far xde nanah atau darah sy cuma kurangkan pergerakan, cuci luka betul² keringkan luka smpai betul² kering bru sapu ubat. sebelum ni sy pakai ubat hospital yg kuning tu tp pedih sgt sy tukar pakai ubat sapu gel putih yg hospital bagi. skarang sy sapu minyak akar kayu yg pakcik sy buat alhamdulillah makin kecut luka. ada sikit rsa ngilu bila duduk atau jalan tp dh x sakit mcm masa mula² jahitan terbuka. apa² pun refer klinik dulu sis. semoga cepat sembuh