Turun Darah

Salam. Ada tak dkt sini dah 5 bulan tapi still turun darah. Sebelum ni, 2 bulan turun darah jugak hampir 3x. Dah jumpa dr tapi dr bgthu boleh monitor sahaja. Scan baby alhamdulillah semua ok.

Turun Darah
2 Balas

Darah ni lepas bersama ke sis. Selalu nya kalau kerap darah bila dah besar ni sama ada polyp atau uri kat bawah. Bila scan doc takde bgthu masalah apa ye atau cuba cek guna mulut itik tu kalau2 ada polyp. Kalau dh masih darah pergi pac ye. Sbb skrg nak makan duphaston pun tak perlu sbb baby dah besar dan kuat. Sy haritu last bleeding masa 10w. Yg tu tak tahu mana punca darah. Jgn angkat berat2 ye. Banyak rehat.

3d ago

Saya takde pengalaman. Kawan sy ada. Kandungan pertama dia dulu polyp tapi masatu dpt tahu awal masa kandungan kecik lagi jadi dia buang kat hospital swasta. Yg kali kedua ni polyp juga lagi, tapi masa bleeding baby dah besar trimester 2. Dia pergi pac, tapi doc sana kata baby dah besar dah tak boleh buang. Tadi dia bleeding lg skrg dia dah 24w. Dia tggu pakar gov bulan depan kata apa. Tapi sy suggest dia utk pg swasta. Tanya kat pakar sana btl ke tak blh buang bila baby dah besar. Tgk jgk polyp tu size dia besar mana dan kat kawasan mana dia tumbuh. Kawan sy ada masalah uri kat bawah juga. Uri kt bawah pun blh bleeding. Tapi yg kerap jadi ni sbb polyp. Bila bergesel banyak jalan tu kan. Biasa hospital akan rujuk pakar nanti. Kalau awk ada bajet pergi swasta tanya pendapat pakar kat sana juga. Tapi kalau tak, sy cadangkan banyak kan rehat jgn banyak berjalan. Kalau perlu beli brg baby ke, plan btl2 keluar sekali dua je beli terus siap2. Ini kalau polyp tu mmg tak blh buang bila baby da

pergi pac untuk cek