Tanya pengalaman tak sempat cukur

Salam. Ada ke ye yg bsalin scara tiba2 & tak sempat nak bersihkan area genital tu? Sbb saya jenis cepat tumbuh..#firsttimemom #firstbaby

17 Balas

Sy pun pngalaman yg sama, sya jenis blu agak x nipis sngt,minggu sebelum due sya ada cukur sndiri tapi sya x cukur hbis. Sya hnya fokus area bawah, area atas kurang lgi pun perut besar dh msa tu. Tapi nk jdikan cerita, dlm otak set bersalin normal n x terpikir pun nak czer ke ap, hee tapi sbb sya dh bukaan 9cm, tapi kepala baby x engage so trpaksa emergncy czer. Hmm msa tu x pikir dah bulu kat area atas tundun tu dah, semua tu brlalu dngan pantas smpai la smpai lps brsalin tu doc nk buka plster kat luka czer, mnangis kau, haah tertarik dgn bulu, hahaha adoiii. lps dh czer tu, mmg lagi la seriau nk cukur. hmmm tapi x dk la lebat sngt, tapi kira bulunya x pendek sngt. hahah smpai sminggu jgk la sya x berani nk cukur ke ap, tapi nk jdikan cerita luka czer saya trbuka, so trpksa la admit wad balik, n luka saya dibukakan hbis semua 2 lapisan rasa nya, tapi disebabkan bulu tu ada mnganggu proses pnyucian nya, nurse tu tawar kan diri cukurkan bulu saya, Allahu baik sungguh hati dia. saya mnahan malu ja la, sbb sya kena cuci hari2 luka smpai la kena jahit balik.

11mo ago

Sama sis. Saya every week mmg akan shave. Tapi biasalah harini shave esok dah tumbuh dah lagilah seminggu. Bersalin czer masa dia nak cabut plaster tu MashaAllah sistur menangis kita. I tot jahitan tu terbuka ke apa lepastu doc tu cakap “yr hair puan”. Tak panjang punn tapi ada lah sikit2 tu pun dah malu mcm apa hahahah

For me, 2minggu sekali sbb bulu lambat tumbuh. Kalau you jenis cpt tumbuh, kerapkan shave sebab senang nnti kalau masa beranak, kalau kena gunting vagina, senang dr nak jahit kemas. Kalau berbulu terok and tak kemas, agak berbulu jugak la dr nak menjahit nyer 😂

saya 40weeks 1 hari beranak.masa 38 weeks dok raba ii tkut bulu makin panjang plk.almaklum la xnmpk kena raba ii jala.xp masa hari beranak tu bulu xpnjng pon sbb jenis naik lmbt kot.cuma clear ii kan laa area vagina tu tkut doc atau nurse tertarik bulu kan sepasai sakit😂

Saya dulu kerapkan cukur dari awal pregnant sebab takut emergency tiba tiba nak kena check kat bawah tu malu pula rasa. Lagi satu sebab cukur sendiri. Bila sentiasa pendek jadi mudah sikit nak cukur seterusnya. Kalau panjang nak cukur tak nampak. Perut lindung 😁

cukur 3 hri skli. klau takat bulu pendek tkpe je. sbb sy 4 hari sblum bersalin duk rmh mentua mmng tk cku sbb tk npk bwh. tk kn nk ajak suami msuk blik air mcm pelik plk. pstu tmbh dgn 3 hari kt wad. seminggu. ok je bulu² halus

saya masa turun tnda tu masih layan lagi contraction tu, siap mnta suami cukur kn yela perut dh besar mana nk nmpk bawah, biasa mmng cukur sendiri tpi hujung² mnta suami mesin kan haha alhamdulillah mujur okay

11mo ago

Okayy

diorang tak kesah kut.. tapi at least jgn la tebal sgt hahah sbb bawah tu nk kene jahit nnti..time contraction tu dah tk pikir dah. nurse ngan doctor pun tk pikir dah yg penting kita and baby selamat

Saya tak pernah cukur licin. Selalu trim bagi pendek. Tapi masa dalam labor room nurse cukurkan bagi licin sebab doktor saya nak clean-shaved. Lagi mudah.

Sy.. tapi hujung2 tu sy kerap cukur.. jadi masa emergency tu,idok ler panjang sgt.. tapi lepas kena gunting tu, rasa xselesa.. better cukur licin selalu..

kalau terlalu serabut sangat nanti nudse tolong cukurkan. Tapi utk persediaan ni cukur jela kerap sikit dari biasa. malu oiii 😅😅

11mo ago

Itula tu, mmg kerap pun ni..tapi adoi selamg brp hari je ada naik sikit2