Cek bukaan

Saja nak share semalam saya ada appointment hospital , husb suruh cerita kat doct tu yg saya ada rasa cramp2 . so doct decide nak cek bukaan . ya allahhh sakit yee kena cek bukaan hahaha auto terangkat bontot 😵‍💫 mula2 dia guna mulut itik lepas tu dia buat swab ambik sample , then dia cek bukaan guna jari macam biasa tu . Terasa trauma nak bersalin padahal due lagi 2 minggu je ni 🥹🤣

8 Balas

Alhamdulillah pengalaman saya tak rasa sakit. Saya pun setuju dengan mommy yang lain. It depends on the person itself. 3 orang berbeza yang check bukaan saya. 1 bidan, 1 MO, 1 my own gynae. Alhamdulillah saya tak rasa sakit. Saya ikut cue mereka. Saya just nak share tips untuk awak. Setiap kali doctor nak check bukaan guna jari atau muncung itik, awak tenangkan diri. Relax jangan keraskan badan. Tarik nafas dalam2. Bila doktor dah keluarkan jari atau muncung itik tu, hembus nafas secara perlahan-lahan. InshaAllah tak sakit. Semoga dipermudahkan urusan 🌹

9mo ago

Most welcome😊 Saya pun first time mom. Tips ni saya dapat masa nak check bukaan. Mereka suruh saya ikut cue. Alhamdulillah hehe

sy pnh jgk kne mulut itik,, 1st ms wat pap smear..ok je xsakit..doc pmpn yg wat.. time kite pegi pac spital, sbb rs contraction, doc laki mlyu yg check gne muncung itik n jari dia.. sakit weyh..ganas gile..jantan xgune,,kite pny la husnuzon bile org ckp doc laki lg lembut, bile kne haa kau spai bleeding dibuatnye.. xpsl2 emergency czer.

9mo ago

Haah sis.. lpas setel sume tu, mental down sgt2 sbb mmg xready tuk czer.. sakit czer lg sakit drp bsalin normal 🥲tiap mlm ngis sbb rs marah kt doc kne emergncy czer tu.. & nyesal bsalin kt spital.. sbb dgr ckp org yg doc laki lg lmbut.. anK 1st bsalin kt swasta. Doc pmpn, lembut je.

Saya paham perasaan sis😊 to be honest kalau saya mulut itik tu sakit dari seluk check bukaan sbnye😅 mulut itik tu once die bukak besar bru rasa nak kick je doc tu🤣 xtau nak mind set xrelax cne. Pada saya depends doc jugak ni klau jenis kasar mmg xluck la, kalau doc y elok ha xtrauma la kita

masa masuk muncung itik tu ok lagi.. bila dia bukak bagi luas tu ya Allah sakit sangattttttt.. terangkat jugak bontot. first time kena taktau lagi mcm mna nk calm 😅 tu bila pikir balik mcm mna nanti nk teran beranak mesti terangkat bontot jugak. serammm laaa

9mo ago

redha jelaa nanti walau apa pun jadi 😅😅

pengalaman saya bila doc perempuan cek bukaan sakit gak. kalau doc lelaki lemah lembut betul xterasa pon sakit tahu2 dh siap cek .beza dgn doc perempuan 😂 hosp kerajaan kan redho jelah dpt doc lelaki time cek bukaan tu. xdpt nk elak

Rasanya depends doc, sebab saya kena kelmarin tak rasa pape 😂 dia seluk guna jari pun slow sambil mintak maaf so kita pun rasa tenang tak takut. Kalau doc yg kasar2 tu maybe sakit sikit 🥲

8mo ago

ye betul.. slma ni kne seluk x sakit. skli dpt dokter kk yg ganas mmg sakit dy buat 🙄 walaupn da tarik nafas. sbb dlm tu kering dy x letak air mcm sllu kne seluk

Sy dah tau rasa nk cek bukaan tu MCM mne. klu doktor yg bgus, Kita xkan rasa apa2. tp klu yg ganas n kasar tu, faham2 la🤣

Awak kena tarik nafas & relax kan kaki, jgn keraskan