Minum air gula at 33weeks

Saja nak luah, saya baru lepas checkup dkt kk tadi. Berat saya naik almost 2 kg dripada last checkup. Previously nurse kata tak perlu minum air gula sbb saya bawah 25 tahun and takde history kencing manis dlm keluarga. Nurse kata tiap minggu boleh naik 400gram je. Skrg saya kena minum air gula minggu ni and monitor bp tiap hari. Takut nak minum air gula and risau kalau dapat gdm last2 ni. Minta tips semua ya 🥺 Saya first mom, rasa demotivate sangat and takut jugak kalau baby besar atau kena czer sbb saya rendah. Minta semangat ibu2 semua 🥺🤍 #firstmom #firstbaby

7 Balas

It's okay awak. Nnt minum sahaja air gula tu dgn tenang. At least awak boleh tahu tahap kesihatan awak mcm mana walaupun dah masuk 3rd trimester. X lama lagi je nk bersalin kan. Good or bad terima sahaja dgn lapang hati. Kalau dpt detect GDM, follow sahaja apa Dr suruh buat. Kalau x detect GDM, teruskan jaga pemakanan sampai bersalin. Mmg prosedur KK mcm tu. Kalau berat extra naik mmg kena minum air gula dan check BP dua minggu. Jgn fikir bukan2 lagi yg part bersalin tu. Jauh lagi perjalanan walaupun dah masuk 3rd trimester. Yg penting focus dahulu pada minum air gula tu. Lpas pada tu, br consult dgn Doktor awak mcm mana proses bersalin pula. Sy pun rendah. Tp bersalin normal baby 3.55kg. X de GDM. All the best okay.

sye umo 29y..dh 28w..smlm first time mnum air gule utk pregnancy kli nie..pastu timbng brat bdn naik byk 2.9kg dlm mse sbln😵dlm pde menunggu kputusan air gule tu neves jgk..sbb risau sngkut gdm sbb brat byk sgt naik..smpai xlalu nk mkn😅😅bru td mc ws hntr kputusan drah..syukur alhamdullilah x sngkut gdm..insyaallah sis xde pape..ikut je prosedur tu..tpi nk share la 1 tip..yg sye buat sblom puase jam 10 tu..sye ade mnum air rendaman asam keping..🤭dpt tip dri akk ipar sbb die pnah sngkut gdm..tpi so far gdm die on track je..

Kn sblum amik air gula kena puasa kan.. Kalau boleh kol 10 puasa.. Jgn makan manis2 sgt 1 hari tu tghari amikla air manis makan malam kol 8 cmtu laa mnum air masak byk2 insya allah xsngkut tp xtahula tu.. Hehe sllu sy buay cmtu alhamdullilah.. Makanan mnis stop sblum malam tu.. Sbb siang kan kite aktif lg bjalan bkerja.. Mlm ni kite rht2 so byk kn mnum air masaklaa..

6mo ago

betul..saya masa minum air gula 32 weeks tu, gi dengar cakap nurse masa puasa jangan minum air banyak²..dah sangkut GDM border line. padahal yang 12 weeks tu okay je tak sangkut. mula² down jugak sebab boleh dikatakan sepanjang pregnant saya memang jaga makan. akhirnya saya redha je gdm on diet, tunggu je due date. bersalin normal on 38 weeks

klu berat naik lebih dari spatutnya mmg kena pantau bp dan urine. pantau bp sbb tkut risiko preeclampsia. pantau urine takut ada gula/protein. minum air gula pun iya juga walaupun xde risiko. sy pernah kena minum lg sbb naik almost 4kg. tp sbb dh 37w dktr kata xperlu.

hai sis kita sama la.. saya pon 3rd trimester dh 34w sekarang baru kena minum air gula juga nanti sebab naik berat sampai 2kg lebih dalam sebulan🤧 nak buat macam mana dh berat naik mendadak huhu apa2 pon good luck ya! insyaallah doa yg baik2 saja😊

Kalau rendah takde kaitan dengan czer dear. Czer pun bukan dr akan suka2 je nak buat. Baru 33weeks, still boleh betulkan diet. Masa scan, ada ke dr cakap baby besar dari size normal?

jangan stress okay. follow je nurse kk advise. utk kebaikan awak dn baby juga. inn shaa allah xde pape. doa yg baik2 minta yg baik2. doa ibu hamil mustajab.