POSTPARTUM DEPRESSION

saja i nak cerita..... semalam i baru ada appt vaccine untuk baby 2 bulan dekat KK and doctor pun nak monitor luka czer i juga. lepas check macam macam turns out doctor diagnosed i dengan postpartum depression. sebab i pantang sorang dekat rumah, i takde mertua (dah meninggal). mak i pulak sakit so memang i pantang diy. selalu sangat bila jaga anak kat rumah, i akan dengar suara suara suruh pukul/baling baby. kadang suruh hentak kepala sendiri dekat dinding ke apa, pastu nangis tanpa sebab. nangis berlarutan pulak tu lebih dari seminggu 😞 doakan i kuat nak hadap benda niii, and mommies out there yang ada masalah PPD ni jugak. i wish you the sameeee, semoga kita kuat dan boleh sembuh dari trauma kita❤️❤️

6 Balas

Salam sis, saya pula berpantang dengan ahli keluarga semua laki. Adik beradik laki, ayah dan suami. Memang kadang tktahu apa apa, kadang juga terlanggar pantang hmm. Mak ayah saya bercerai btw. Lepas 2 minggu baru berpantang dgn ibu baru laa okay rasa Saya selalu ditingglkan sendiri sbb yg lain kerja tp ayah dan suami mmg siapkan makanan semua. Tiap pagi dan petang saya baca doa dlm almathurat dan buka ayat quran utk kurangkan fikiran negatif. At the same time saya buka netflix takpun saya tidur je. Apapun sis, saya doakan setiap urusan dipermudahkan dan semoga cepat sembuh ya.

Saya kadang ada jugak suara cakap anak saya akan mati, anak saya terhempas. Ya Allahhh sakit rasanya. Istighfar je saya setiap kali lepas ada suara gitu. Dan saya memang ada anxiety. Minggu depan ni ada temujanji dengan PSY untuk anxiety saya. Tapi bila sis cakap macam ni, saya takut saya kena postpartum depression jugak. Doakan saya kuat ya. Hmm

pantang Diy tak da masalah sis. cuma jgn pendam sendiri apa yg ada dlm hati, kena luah terus terutama dgn suami sebab benda tu yg buat kita jd overthinking & dlm diam rosakkan mental health kita. klau ada bff yg boleh dtg borak2 lg okay.. cuma make sure bff jenis supportive & positive person la 😁

Syukur puan beritahu doktor pasal keadaan puan. Bila suara tu datang, puan cepat2 tepis buat perkara lain yg puan suka. Selalu ambil angin luar dgn suami dan anak ya.. Weekend ke, lepas suami balik. Kerja.. Take a good care and health 🌻🌻🌻

Kalau sy..takda dgr2 suara tp tbayang2 nak cederakan ank. Then tak boleh dgr suara baby nangis, rasa mcm fobia pn ada. Lps tu ada masa2 nangis just benda2 kecik je. Tgolong dlm PPD kes ke atau just stress je sbb ank 1st.. #curious

take care puan..mendoakan yang baik2 untuk puan n fmily. kalau nak teman borak, saya ok je. Tengah pantang sorang jugak ni. 0132299763